◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Globalizarea. Evoluția fenomenelor climatice îngrijorează întreaga omenire

Ultimii opt ani au fost cei mai calzi înregistrați la nivel mondial, toți depășind temperaturile preindustriale cu mai mult de un grad, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), publicat pe 12 ianuarie 2023 la Geneva (https://news.un.org/fr/story/2023/01/1131272): acest document al OMMconfirmă astfel previziunile sale din noiembrie 2022, descrise apoi drept „o cronică a haosului climatic” de șeful ONU, António Guterres. Cei mai călduroși opt ani înregistrati la nivel global sunt rezultatul „creșterii constante a concentrațiilor de gaze cu efect de seră și căldură acumulată”, conform celor șase seturi internaționale majore de date privind temperatura, grupate de OMM.

La nivel global, anul 2022 ocupă locul cinci, fiind din nou marcat de o procesiune de fenomene extreme care ilustrează consecințele încălzirii globale. Potrivit OMM, probabilitatea depășirii – temporare – a limitei de 1,5°C a Acordului de la Paris privind Clima crește cu Timpul.

 

Scenariul influenței de răcire al curentului oceanic La Niña în ianuarie-martie 2023

„Valuri de căldură record au fost observate în China, Europa, America de Nord și de Sud. Seceta continuă în Cornul Africii amenință să provoace un dezastru umanitar”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat. În ciuda influenței de răcire provocată de fenomenul meteorologic El Nino/La Niña – El Niño și La Niña sunt fazele calde și reci ale unui model climatic recurent de-a lungul Pacificului tropical – Oscilația El Niño-Southern sau „ENSO” pe scurt – anul 2022 este „cu aproximativ 1,2 grade” mai cald decât perioada 1850-1900, înainte ca revoluția industrială să-și producă efectele asupra climei, spune agenția ONU. În plus, actualizarea OMM privind curentul oceanic El Niño/La Niña indică faptul că există aproximativ 60% șanse ca La Niña să persiste în perioada ianuarie-martie 2023 și ar trebui să fie urmată de condiții ENSO neutre (nici El Niño, nici La Niña).

În general, temperatura medie pe zece ani pentru perioada 2013-2022 este cu 1,14 [1,02 până la 1,27]°C mai mare decât referința preindustrială din anii 1850-1900. Această cifră trebuie comparată cu media anuală de încălzire de 1,09°C, înregistrată între anii 2011 și 2020, conform estimărilor celui de-al șaselea raport de evaluare al Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) și aceasta indică faptul că încălzirea pe termen lung continuă.

 

Dezastre climatice

Potrivit OMM, se așteaptă ca încălzirea globală și alte tendințe pe termen lung ale schimbărilor climatice să continue din cauza nivelurilor record de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă. Valurile de căldură extreme, secetele devastatoare și inundațiile au afectat milioane de oameni și au costat miliarde de dolari în 2022, potrivit raportului citat.

Pe lângă temperaturile foarte mari înregistrate, planeta noastră a suferit o avalanșă de evenimente extreme, amintește raportul: inundații istorice în Pakistan după un val de căldură excepțional din primăvara anului 2022, valuri de căldură și mega incendii de pădure în Europa de Vest, valuri de căldură de vară și în centrul și estul Chinei, inundații devastatoare în mai multe țări africane, secetă în Cornul Africii etc.

„În 2022, ne-am confruntat cu mai multe dezastre meteorologice dramatice, care au cauzat mult prea multe vieți și mijloace de trai și au subminat sănătatea, hrana, energia, securitatea și infrastructura apei”, a adăugat domnul Taalas, amintind, de asemenea, de inundațiile devastatoare din Pakistan.

Sfârșitul anului 2022 a fost marcat de furtuni puternice care au afectat zone mari din America de Nord. „Este nevoie să îmbunătățim pregătirea pentru astfel de evenimente extreme și să ne asigurăm că vom atinge obiectivul ONU de avertizare timpurie pentru toți cetățenii planetei în următorii cinci ani”, a subliniat șeful OMM, menționând că doar jumătate din cele 193 de state membre ONU au un sistem adecvat de avertizare timpurie.

Acordul de la Paris, încheiat în 2015 sub egida ONU, urmărește să limiteze încălzirea climei la mult sub 2 grade Celsius, dacă este posibil 1,5 grade. Pentru a realiza acest lucru, țările din întreaga lume trebuie să-și atingă obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Cu toate acestea, conform OMM, cu sediul la Geneva, fiecare deceniu a fost mai cald decât cel precedent, începând cu anii 1980. „Se așteaptă că această tendință să continue”.

 

  Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *