◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Cele mai stresante profesii

Un clasament al profesiilor care generează cel mai mare grad de stres este de natură să reflecte marile probleme ale societății contemporane, cu criza de sănătate și extinderea uluitoare a infracționalității de toate felurile în prim-plan.

Medicii – în primul rând chirurgii – se află în fruntea listei cu profesiile cele mai stresante. Nu există loc de eroare în munca zilnică a unui chirurg. Munca prestată este de multe ori o chestiune de viață sau de moarte. Consecința unei greșeli ar putea însemna potențial cauzarea unui rău grav pacientului dacă lucrurile merg prost. Glassdoor scrie că „chirurgii câștigă salarii bune, dar lucrează în situații de foarte mare presiune, de viață sau de moarte”. Este adevărat că stresul cu această carieră începe atunci când este aleasă această carieră.

Munca de poliție este adesea ingrată și ofițerii știu acest lucru atunci când depun jurământul. Deși mulți cetățeni respectă ofițerii de poliție și munca pe care o fac, mulți alții ar fi bucuroși să vadă dispărută această profesie. Business News Daily scrie că „Kyle Kensing, editor de conținut online pentru CareerCast, a spus că factorii specifici pe care compania sa îi folosește pentru a măsura nivelul de stres al unei ocupații au fost cei mai răspândiți în serviciul militar, munca de poliție și stingerea incendiilor, mai mult decât în orice altă carieră”. Incluși în acești factori sunt: „cerințele fizice, pericolele la locul de muncă, condițiile de mediu și riscul de vătămare corporală sau de rănire a altuia, pentru care lucrătorul este direct responsabil”. „Ofițerii de poliție nu știu niciodată cu ce vor avea de-a face într-o anumită tură. De la ruperea disputelor interne la urmăriri de mare viteză până la schimburi de focuri, totul este pe masă. Chiar și amenzile de rutină pentru depășirea vitezei pot deveni mortale dintr-o clipă, motiv pentru care ofițerii de poliție nu își pot lăsa niciodată garda pentru o secundă”, scrie Salary.com.

Și pompierii știu că, prin această alegere de carieră, își pot a-și risca propriile vieți pentru a le salva pe cele ale cetățenilor pe care îi deservesc. Acești bărbați și femei care dau peste clădiri în flăcări sunt și cei care scot cadavrele din epavele de mașini sau de sub dărâmături, după dezastre. „Lupta împotriva incendiilor nu este doar riscantă, dar este și dificilă”, scrie Glassdoor. Career Addict scrie că „munca prin incendii aprinse și circumstanțe necunoscute ajunge să aibă un preț asupra bunăstării emoționale a unui pompier. Fiecare zi aduce noi provocări, neștiindu-se gravitatea scenei unui incendiu sau câți oameni vor trebui salvați într-o singură zi. Schimbările de tură de ultimă oră pot adăuga, de asemenea, o presiune asupra vieții personale”.

A ajuta pe alții să treacă printr-o criză nu este o sarcină ușoară. Asistenții sociali văd adesea multe laturi nefericite ale vieții; ei ajută oamenii tineri și bătrâni care se confruntă cu situații provocatoare și adesea sfâșietoare. U.S. News & World Report scrie că „asistenții sociali oferă terapie indivizilor și grupurilor. De asemenea, ei pot coordona planurile de tratament cu lucrătorii din domeniul sănătății. A avea suficient personal pentru a acoperi un număr mare de cazuri poate face din acest rol unul stresant, precum și o presiune emoțională. Ajutarea persoanelor și comunităților cu cazuri de abuz, sărăcie, șomaj și alte probleme poate duce, de asemenea, la stres”.

5. Paramedic

Și paramedicii figurează pe această listă. Career Addict notează că „a fi paramedic este o muncă extrem de stresantă și provocatoare din punct de vedere emoțional – nu știi niciodată cu ce te vei confrunta atunci când răspunzi la o urgență”. Scriind pentru The Guardian, un paramedic care lucrează pentru NHS spune: „4 din cei 30 de paramedici de la stația mea de ambulanță au fost stresați în ultimii ani. Pur și simplu nu puteau face față să vină pentru o altă serie de ture de 14 sau 15 ore”. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *