◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.02.2024

Onu, Consiliul de securitate: cooperarea contra criminalității transnaționale organizate

Adresându-se participanților la o dezbatere a Consiliului de Securitate al ONU, Secretarul general Antonio Guterres a cerut țărilor membre ONU să consolideze cooperarea, statul de drept și eforturile de prevenire a crimei transnaționale organizate, o „amenințare la adresa păcii, securității și dezvoltării durabile”, care se manifestă inclusiv în spațiul cibernetic, pe care l-a numit „un El Dorado virtual pentru criminali” (https://news.un.org/fr/story/2023/12/1141392).

 

Crime diferite, aceleași rezultate

Crima organizată transnațională este o industrie de miliarde de dolari, care cuprinde fluxuri financiare ilicite, comerțul ilicit cu arme de foc și traficul de persoane, droguri, resurse naturale, animale sălbatice și alte produse – toate aceste elemente fiind din ce în ce mai legate. În ciuda acestor multiple forme de traffic transnațional, „consecințele sunt aceleași: guvernare slăbită, corupție și fărădelege, violență, moarte și distrugere”, a mai spus domnul Guterres. „În plus, crima organizată transnațională și conflictul se alimentează reciproc – a adăugat el – subminând astfel autoritatea și eficacitatea instituțiilor statului, erodând statul de drept și destabilizand structurile responsabile cu aplicarea legii”.

 

Haos și conflict

Șeful ONU a citat exemple din întreaga lume, precum Afganistan și Columbia, unde producția și traficul de droguri au alimentat conflicte brutale și de lungă durată; a citat, de asemenea, situația din Haiti, care este prinsă într-un cerc vicios de colaps al statului, escaladarea violenței bandelor și comerțul ilicit tot mai mare cu arme de foc introduse ilegal în țară, ceea ce a permis bandelor să preia controlul asupra porturilor, drumurilor și altor infrastructuri critice.

„În Myanmar, traficul de persoane și înșelătoriile online, deseori desfășurate din afara țării, prosperă într-un mediu de violență, represiune și erodare a statului de drept după preluarea puterii de către junta militară în 2021”, a adăugat el.

Antonio Guterres a menționat că în multe conflicte, activitățile grupurilor criminale transnaționale și ale grupurilor armate se suprapun și se intersectează, ceea ce face rezolvarea conflictului și mai dificilă.

 

Legătura cu terorismul

Secretarul general ONU a arătat că legăturile dintre crima organizată și terorism sunt o altă îngrijorare. În regiunea Sahel din Africa, de exemplu, comerțul ilicit cu combustibil, droguri, arme și resurse naturale oferă resurse grupurilor armate, punând în pericol viețile și mijloacele de trai a milioane de oameni.

Deși Consiliul de Securitate a recunoscut de mult pericolul pe care crimele organizate transnaționale îl reprezintă pentru pacea și securitatea internațională, „trebuie să facem mai mult pentru a ne consolida apărarea”, a spus el, solicitând acțiuni în trei domenii prioritare:

 

1. Cooperare și consens

„Singura modalitate credibilă de a viza dinamica criminal, care alimentează violența și prelungește ciclurile de conflict” este cooperarea multilaterală și ea trebuie consolidată.  Antonio Guterres a cerut statelor membre ONU să pună în aplicare pe deplin Convenția Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate și cele trei protocoale adiționale ale acesteia și să lucreze împreună în investigații și urmăriri penale.

El și-a exprimat, de asemenea, speranța că țările vor ajunge la un consens asupra unui nou tratat privind criminalitatea cibernetică, vor împărtăși și vor face schimb de date, menționând că grupurile criminale s-au grăbit să exploateze criptomonede și instrumente digitale.

 

2. Împotriva „domniei anarhiei”

Necesitatea critică de a întări statul de drept este „fundamentală pentru eforturile noastre de a găsi soluții pașnice la conflicte și de a combate amenințările cu mai multe fațete, reprezentate de crima organizată transnațională”.

Un stat de drept eficient crează încredere în instituții, crează condiții de concurență echitabile și ajută la reducerea corupției. De asemenea, sprijină drepturile omului și permite o dezvoltare socială, politică și economică durabilă.

Cu toate acestea, „multe țări riscă serios să cadă în anarhie”, a avertizat el. „De la acapararea neconstituțională a puterii până la călcarea în picioare a drepturilor omului, guvernele însele contribuie la dezordine și lipsa de răspundere”.

 

3. Promovarea unei mai mari incluziuni sociale

Dl. Guterres a cerut țărilor să consolideze prevenirea și să promoveze incluziunea, ceea ce include intensificarea eforturilor pentru realizarea unei dezvoltări durabile pentru toți.

Măsurile necesare includ asigurarea respectării drepturilor omului, combaterea mai eficientă a criminalității informatice și promovarea egalității de gen.

 

Omucideri și alte violențe

În marja aceleiași reuniuni, Ghada Waly, director executiv al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC), a informat Consiliul de Securitate cu privire la amenințările reprezentate de crima organizată transnațională.

La rândul ei, Ghada Waly a făcut apel la o acțiune colectivă globală fiindcă grupurile sau bandele criminale organizate sunt responsabile pentru aproape un sfert din toate omuciderile din lume.

Impactul crimei organizate se manifestă, de asemenea, în moduri alarmante, a spus ea, „de la forme șocante de violență în orașele portuare europene, legate de traficul de droguri, până la asasinate politice și infiltrarea în închisori în anumite părți ale Americii Latine.

 

Fuga de justiție, exploatarea sistemelor financiare

Rețelele criminale exploatează practicile de afaceri pentru a le facilita operațiunile și iau măsuri care includ utilizarea anumitor profesii, în special în domeniul juridic, pentru a se sustrage justiției și a exploata structurile financiare în scopul spălării banilor, de exemplu.

Aceste grupuri au devenit, de asemenea, „mai agile și descentralizate”, iar structurile lor sunt „mai puțin ierarhice, mai fragmentate și grupate într-o rețea de specialiști, care oferă servicii și colaborează între ei”. În același timp, piețele digitale și criptomonedele au facilitat extinderea tranzacțiilor ilicite, făcându-le mai rapide și anonime. „Costurile și riscurile angajării în activități criminale nu au fost niciodată mai mari, iar amenințarea globală reprezentată de crima organizată a atins noi niveluri de complexitate. Pentru a răspunde, avem nevoie de instituții capabile să ofere dreptate și să pună capăt impunității, precum și de comunități rezistente. Și trebuie să investim mult mai multe resurse pentru a combate piețele ilicite de miliarde de dolari”, a mai declarat Ghada Waly Consiliului de Securitate al ONU.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *