◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

UNESCO: Noi situri adăugate Patrimoniului Mondial

Comitetul Patrimoniului Mondial, a cărui sesiune a 45-a s-a încheiat pe 25 septembrie 2023, la Riad (Arabia Saudită), a înscris 42 de noi situri, dintre care cinci din Africa, pe Lista Patrimoniului Mondial a Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) (https://news.un.org/fr/story/2023/09/1139012): la sfârșitul celor cincisprezece zile de lucru, Comitetul a înregistrat 33 noi situri culturale și 9 noi situri naturale. Aceste situri beneficiază astfel de cel mai înalt nivel de protecție a patrimoniului din lume și vor putea avea acces la noi oportunități de asistență tehnică și financiară din partea UNESCO.

Noile înscrieri aduc numărul total de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO la 1.199, poziționate în 168 de țări. Comitetul Patrimoniului Mondial a aprobat, de asemenea, extinderea a cinci situri și a examinat starea de conservare a 263 de situri deja înregistrate. Cu cinci situri noi înscrise în acest an, Africa a depășit pragul simbolic de 100 de situri înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial. Rwanda a obținut primele două înscrieri: „Parcul Național Nyungwe”, un sit important pentru conservarea pădurilor tropicale din Africa Centrală și Siturile Memoriale ale Genocidului de la Nyamata, Murambi, Gisozi și Bisesero.

Alte site-uri africane înregistrate sau supuse extinderii sunt:

 Masivul forestier Odzala-Kokoua (Republica Congo), care reprezintă un exemplu excelent, la o scară excepțional de mare, al procesului de recucerire postglaciară a pădurii crescute în ecosistemele de savană.

 Peisajul cultural al Țării Gedeo (Etiopia), o proprietate care se întinde de-a lungul marginii de est a Văii Riftului etiopin de sud, la poalele accidentate ale munților etiopieni.

 Insula Djerba (foto), Tunisia, mărturie a unui model de așezare, care s-a dezvoltat începând din secolul al IX-lea într-un mediu semiarid și deficitar de apă.

 Situl pădurilor uscate Andrefana (Madagascar), o extindere în serie a proprietății patrimoniului mondial Tsingy de Bemaraha, care include cinci arii protejate. Noile blocuri acoperă aproape întreaga gamă de variații ecologice și evolutive din pădurile de vest ale Madagascarului, de la nord la sud.

 Situl Koutammakou din țara Batammariba, o extensie a peisajului Koutammakou, în nord-estul republicii Togo, înscris în 2004, unde locuiește tribul Batammariba. Extinderea sitului este situată în vecinătatea Beninului și se caracterizează prin planificarea originală a utilizării terenului datorită localnicilor Batammariba.

Cea de-a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului a fost marcată și de eliminarea Mormintelor Regilor Bugandei la Kasubi de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, în urma unui proiect ambițios de restaurare, implementat de Uganda și comunitățile locale cu sprijinul UNESCO.

Pentru a continua creșterea locului moștenirii africane pe Lista Patrimoniului Mondial, statele părți la Convenție au adoptat în cadrul acestei sesiuni o strategie dedicată acestui continent, elaborată de UNESCO, care face posibilă sprijinirea mai bună a statelor africane în derularea proiectelor lor locale de conservare, precum și în dezvoltarea dosarelor de nominalizare pentru patrimoniul mondial.

Alte site-uri noi înregistrate în altă parte în lume includ:

 Insula Anticosti, cea mai mare insulă din provincial Quebec (Canada), care constituie cea mai completă și cel mai bine păstrată înregistrare paleontologică a primei dispariții în masă a vieții animale, acum 447-437 milioane de ani.

 Situl Tr’ondëk-Klondike (Canada), situat în regiunea subarctică din nord-vestul Canadei, de-a lungul râului Yukon. Este situat pe teritoriul Primei Națiuni Tr’ondëk Hwëch’in și include resurse arheologice și istoric,e care reflectă adaptarea popoarelor aborigene la schimbări fără precedent, cauzate de goana după aur la Klondike, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 Maison Carrée din Nîmes (Franța), unul dintre primele exemple de templu roman care poate fi asociat cu cult imperial în provinciile Romei.

 Locurile funerare și memoriale ale Primului Război Mondial (Frontul de Vest) situate între nordul Belgiei și estul Franței.

 Vulcanii și pădurile din Montagne Pelée și vârfurile din nordul Insulei Martiniqa (Franța).

În cadrul acestei sesiuni, două situri ucrainene au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial în pericol, din cauza amenințărilor legate de bombardamente: „Catedrala Sfânta Sofia și ansamblul clădirilor monahale și Lavra Kiev-Pechersk” și „Lviv – ansamblul centrului istoric”. Ele se alătură „Centrului Istoric al Odesei”, deja înregistrat în ianuarie 2023 din același motiv.

Aceste înscrieri pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol consolidează și mai mult măsurile locale de conservare, care oferă dreptul la sprijin tehnic și financiar internațional, alertând în același timp toate cele 195 de state părți la Convenție asupra importanței de a proteja aceste situri.

 

O nouă recunoaștere a siturilor de memorie

În cadrul acestei sesiuni, trei situri de memorie legate de conflicte recente s-au alăturat Listei Patrimoniului Mondial: „Muzeul și Locul Memoriei ESMA – Fost centru clandestin de detenție, tortură și exterminare” (Argentina), „Siturile memoriale ale genocidului: Nyamata, Murambi, Gisozi și Bisesero” (Rwanda), precum și „Locuri funerare și memoriale ale Primului Război Mondial (Frontul de Vest)” (Belgia și Franța).

Siturile de memorie desemnează locuri în care a avut loc un eveniment și de care o națiune și oamenii ei sau o parte din comunitățile zonei respective doresc să-și amintească. Accesibile sau făcute accesibile publicului, ele reprezintă locuri de reconciliere, contemplare și reflecție pașnică. Înscrierea siturilor de memorie pe Lista Patrimoniului Mondial le conferă o dimensiune universală și le recunoaște participarea la procesele de pace.

 

Fonduri pentru proiecte locale de conservare

Reprezentanții celor 195 de state părți la Convenția Patrimoniului Mondial și aproape 300 de organizații ale societății civile au fost prezenți la Riad în cadrul acestei sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial. Ei au lucrat împreună pentru a stabili modul de abordare a provocărilor globale importante cu care se confruntă patrimoniul: schimbările climatice, dezvoltarea urbană și presiunea demografică, conflictele armate și chiar turismul de masă.

Studiile și soluțiile inovatoare pentru conservare, management și conștientizare publică au fost, de asemenea, prezentate de UNESCO, cum ar fi instrumentul Dive Into Heritage, care până în 2025 va permite publicului larg să exploreze online site-uri din patrimoniul mondial.

În cele din urmă, pentru șase proprietăți din Patrimoniul Mondial situate în Côte d’Ivoire, Ghana, Egipt, Haiti, Insulele Marshall și Sri Lanka au fost alocate fonduri internaționale, în valoare totală de 336.000 dolari, care vor sprijini proiectele locale de conservare. În 2022 și 2023, peste treizeci de site-uri din Patrimoniul Mondial au beneficiat deja de o astfel de asistență financiară, în valoare totală de peste 1 milion de dolari.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *