Joi, 26 septembrie 2024, a fost o zi de mare sărbătoare pentru Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj care a sărbătorit 90 de ani de la donația lui Alexandru Christian Tell, nepotul generalului Christian Tell și înființarea primului post de bibliotecar la Târgu Jiu.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Gorj în parteneriat cu instituțiile de cultură din subordine și Inspectoratul Școlar Județean Gorj și a fost marcat în cadrul evenimentului cultural național Nocturna Bibliotecilor, eveniment ce se sărbătorește în fiecare an de toate bibliotecile publice din țară. La acest eveniment au fost invitați oameni de cultură, profesori, actori și artiști de mare renume atât pe plan local, cât și pe plan național.
Evenimentul a avut o complexitate de manifestări: Concursul cultural județean „Tinere Condeie”, lansarea revistei CARTELL și a broșurii „Iosif Keber ARTE-LIT 2024”, ateliere pentru copii, spectacole de magie, teatru de păpuși vii, experimente științifice, teatru de umbre cu LEON MAGDAN, finalist la „Românii au talent”, momente muzicale oferite de elevii Liceului de Arte, expoziție de fotografie veche cu Târgu Jiul de odinioară, realizată de Ion Țîrlea, om de cultură gorjean, pasionat de istorie și fotografie, creatorul site-ului: „Tîrgu Jiu odinioară”, o expoziție cu lucrările plastice realizate în cadrul Taberei de creație „Iosif Keber ARTE-LIT 2024”, o evocare istorică realizată de actorul Cosmin Brehuță de la Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, un spectacol de muzică folk cu Florin CAMEN și spectacolul „Sunt un orb” cu Horațiu MĂLĂELE, actor de film, de televiziune și de radio, actor de teatru și de voce, caricaturist și scriitor român, născut la Târgu Jiu.
Concursul județean de creație și de cultură generală pentru elevi
Proiectul județean de creație și de cultură generală: ,,Tinere Condeie” a fost organizat și desfășurat în cadrul evenimentului: ,,Nocturna Bibliotecilor” la Sala de Lectură a Bibliotecii ,,Christian Tell”, joi 26 septembrie 2024 de la ora 14:00. A fost o competiție între tineri de aceeași vârstă din județul Gorj pe diverse teme importante din societate: cultură, civilizație, comunitate sau țară. Prin acest concurs de creație și de cultură generală, Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” a dorit să stimuleze interesul tinerilor pentru învățarea permanentă într-o lume în continuă schimbare. ,,Tinere Condeie” este prevăzut ca un proiect-pilot ce se dorește a se continua în fiecare an, devenind astfel o emblemă a ,,Nocturnei Bibliotecilor”. Echipaje de clasa a X-a de la Colegiile Naționale ,,Tudor Vladimirescu”, ,,Spiru Haret” și „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu au fost angrenați într-o competiție de valorificare a cunoștințelor de cultură generală dobândite de-a lungul timpului. Pentru participarea la acest concurs, elevii au pregătit un eseu în care au descris echipa din care fac parte printr-o creație elaborată și bine structurată. Originalitatea și autenticitatea prezentării eseului de către fiecare echipă în parte, precum și testul de cunoștințe generale au fost jurizate de către: Otilia Giurcă – inspector școlar de limba și literatura română în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Ionescu-Haidău Ana-Daria, director al Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu și Cristina Novac, profesor de limba și literatura română în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Constantin Săvoiu” Târgu Jiu. Premiile acordate echipajelor au fost următoarele: premiul I = biciclete (pentru toți membrii echipajului), premiul al II-lea = trotinete și premiul al III-lea = rucsacuri.
Scurt istoric al Bibliotecii Județe Gorj
Cu o istorie de nouă decenii, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj continuă să fie un reper important în viața comunității gorjene. Până la înființarea sa, prin donația lui Alexandru Christian Tell din 1934, în arealul gorjean au existat mai multe inițiative de a da viață unor biblioteci publice. Prima intenție de a crea o bibliotecă publică se leagă de perioada regulamentară, în care s-au pus bazele instituțiilor administrative din Țările Române. În acest context, se înființează, în 1832, prima școală publică din Târgu Jiu, prin grija lui Ion Stanciovici-Brănișteanu, în casele Uței Măldărescu de pe actuala stradă Tudor Vladimirescu (casa monument istoric Măldărescu). Departamentul din Lăuntru dispune ca , pe lângă școală, să se înființeze o bibliotecă, pe care o dotează cu mobilier și lucrări școlare. Câteva decenii mai târziu, pe la 1870, se încearcă înființarea bibliotecii prin alocarea sumelor necesare finanțării activității de la Consiliul Județean. Spre sfârșitul secolului 19, la nivelul comunelor, se înființează biblioteci populare din inițiative publice, dar mai ales private. Societatea Luminarea săteanului , din Bumbești Jiu, își propunea înființarea unei biblioteci. La Roșiuța se naște biblioteca populară Bujorescu, iar la Boroșteni-Peștișani, învățătorul Gh. G. Popescu organizează o bibliotecă publică din donații. Din dorința lui Alexandru Christian Tell, nepotul generalului Christian Tell, ia ființă instituția de astăzi, Biblioteca Județeană „Christian Tell”. În generozitatea sa, acesta donează Primăriei Orașului Târgu Jiu 3000 de volume ce aparținuseră familiei sale, cu scopul de a se organiza o bibliotecă ce avea să poarte numele Biblioteca publică „General Tell”. Momentul acceptării donației de către Primăria orașului Târgu Jiu este urmat de angajarea primului bibliotecar, la 1 decembrie 1934. Fondului de carte inițial i se adaugă și alte donații provenite de la avocatul I.I. Căprescu sau Mihail Stănulescu, dar și din fondul Liceului Tudor Vladimirescu. Începuturile activității bibliotecii publice gorjene sunt destul de dificile, sediul acesteia fiind deseori mutat până la momentul în care ajunge să fie stabilit în imobilul de pe Calea Eroilor la nr. 23, clădire monument istoric ridicată în 1928. Mulți ani după înființare continuă să fie bibliotecă orășenească, iar din 1968 municipală. După reorganizarea administrativă din 1968 se discută problema transformării bibliotecii municipale în bibliotecă județeană pentru a satisface nevoia de îndrumare metodică manifestată de bibliotecarii care deserveau bibliotecile publice din mediul rural și mic urban. Actul de naștere al Bibliotecii Județene Gorj este Decizia nr. 50 din 19 februarie 1974 a Consiliului Popular Județean Gorj care prevede funcționarea sa, ca structură județeană, începând cu 1 martie 1974. Titulatura de Biblioteca Județeană „Christian Tell” a fost dobândită prin Decizia 4/1992 a prefectului județului Gorj.
Dezvoltarea permanentă a colecțiilor bibliotecii impun extinderea sediului din Calea Eroilor nr. 23. În anul 1994 a fost finalizată extinderea clădirii cu spații, generoase atunci, necesare pentru depozitul de carte al sălii de lectură la parter și o sală de lectură spațioasă la etaj (peste 50 de locuri). În acest spațiu continuă să funcționeze serviciile de consultare pe loc a documentelor, la sala de lectură „Mihai Eminescu”, alături de serviciile de împrumut la Secția Beletristică și Secția Domenii. Din 2011 în cadrul Sălii de lectură funcționează Centrul cu Acces Public la calculatoare și internet dotat prin Programul Biblionet.
Activitatea bibliotecii este completată de cea a filialelor sale, înființate de-a lungul timpului pentru a aduce mai aproape de beneficiari serviciile sale. Filiala Victoria a fost înființată în 1992 pentru aduce serviciile de bibliotecă mai aproape de populația din sudul municipiului Târgu Jiu. Secția pentru Copii și Tineret înființată în 1986 a devenit în 2011 Filiala pentru Copii și are un sediu propriu situat pe Bulevardul Republicii nr. 13 A, în care, pe lângă serviciile tradiționale de împrumut, tinerii cititori au ocazia să participe la numeroase activități interactive adaptate pentru vârsta lor.
Secția de Artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell” a luat ființă în 1990 în casa pictorului Iosif Keber din str. 11 Iunie 1848 nr. 67, având la bază colecția de carte de artă pe care acesta a strâns-o de-a lungul vieții. Astfel s-au pus bazele unei secții specializate, ale cărei colecții s-au îmbogățit permanent de atunci, de la 6100 de volume la 14.000. Imobilul are statut de monument istoric, fiind casa memorială a pictorului, ceea ce aduce plus valoare activităților ce se desfășoară în acest spațiu.
Biblioteca publică își pune amprenta pe viața comunității, iar conducerea Bibliotecii Județene „Christian Tell” și echipa pe care o conduce este conștientă de rolul esențial care îi revine. Tocmai de aceea, serviciile bibliotecii au fost dezvoltate permanent, preocuparea fiind de a satisface nevoile publicului căruia i se adresează prin îmbogățirea colecțiilor, dezvoltarea de programe culturale și de educație nonformală destinate copiilor, tinerilor și seniorilor din comunitate.
Col. (rtr.) Gigi Bușe
Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR