◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.10.2024

Austria.
Clarificări necesare

Activitate islamistă profundă

Șocul produs în zilele de 6-8 august 2024 este profund: Austria s-a aflat în vizorul atacatorilor islamişti. O bombă trebuia să fie detonată la unul dintre cele trei concerte ale cântăreței Taylor Swift din Viena, unde trebuiau să participe 65.000, dar toate cele trei concerte au fost anulate în fața faptelor islamiste.

Cotidianul austriac Heute l-a întrebat pe Nicolas Stochammer, renumit cercetător în extremism, de la Universitatea Dunăreană Krems, de ce un astfel de concert ar fi fost o țintă bună pentru teroriști? (https://www.heute.at/s/terror-alarm-70-hochrisiko-gefaehrder-in-oesterreich-120052353): „În primul rând, acești oameni vor să creeze panică. Un concert ca acesta este un prototip pentru viața occidentală, adică pentru un stil de viață liberal și petrecere liberală”. Potrivit expertului citat, islamiştii vizează anumite grupuri ţintă. În 2017, un terorist a realizat un atac asupra unui concert Ariana Grande, la Manchester: islamistul a detonat o bombă, 23 de persoane au murit și 116 au fost rănite. „Acest lucru a avut un impact major asupra societății. Sentimentul de securitate a fost grav afectat. Un atac ca acesta lasă un mare efect de șoc. Părinții se gândesc dacă copiii lor ar trebui să aibă voie să meargă la concerte. Obiectivul strategic este de a arăta că modul de viață decadent și liberal ar trebui să se oprească, din perspectiva islamiștilor”, a mai spus Nicolas Stochammer.

Austria este în pericol: tot mai mulți oameni se radicalizează. „În Austria, potențialul a crescut de la atacul terorist asupra Israelului de către Hamas, din 7 octombrie 2023; de atunci există o islamizare pe scară largă în Austria”. Din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați în mod deosebit – sunt radicalizați pe internet, „noi îi spunem radicalizarea TikTok. Este ca un medicament de intrare”…

Cancelarul Karl Nehamer a fost invitat la postul tv ZIB2, unde a spus că „Austria este o țară sigură, Austria este o țară puternică. Și pentru ca aceasta să rămână așa, este nevoie de o cooperare puternică continuă din partea tuturor departamentelor din interiorul republicii și din afara acesteia… Nu există securitate totală, în nici o țară din lume, dar există întotdeauna o dorință de securitate maximă – și libertate în același timp. Întotdeauna trebuie să cântărești aceste două nevoi, una față de cealalaltă”.

 

Bonusul pentru repararea aparatelor electrice și a bicicletelor

Începând din 2022, pentru a permite recircularea unor aparate electrice a fost introdus bonusul de reparare. La doi ani de la introducerea sa, pragul de un milion de astfel de bonusuri au fost răscumpărate, ceea ce înseamnă – teoretic – că tot atâtea aparate electrice au fost salvate de la aruncare. 

Bonusul de reparare poate fi aplicat rapid și ușor de către toate persoanele fizice care au reședința în Austria, pe site-ul www.repairbonus.at și poate fi răscumpărat la una dintre companiile partenere participante în termen de trei săptămâni (https://www.heute.at/s/noch-vor-sommer-regierung-kuendigt-bonus-hammer-an-120052096). La firma parteneră trebuie plătită întreaga sumă a facturii, iar suma finanțării va fi transferată direct în contul bancar al solicitantului. Începând de miercuri, 7 august 2024, firmele de reparații de biciclete se pot înregistra ca și companii partenere pe site-ul menționat. Bonusul de reparație pentru biciclete poate fi răscumpărat de la 1 septembrie 2024 doar în companiile partenere înregistrate, iar compania respectivă și clienții săi pot beneficia de avantaje. Fiecare bon de reaprație acoperă 50 la sută până la maxim 200 euro din costurile de reparație.

 

Stațiile de încărcare a automobilelor electrice

Au fost 27 de „stații de alimentare cu energie electrică” în 2019 (la 9.242 de mașini electrice înmatriculate). Cinci ani mai târziu, există puține dovezi de progres: acum există 39 de stații de încărcare la nivel național – pentru 47.621 mașini electrice înmatriculate. Mai exact, asta înseamnă că, în timp ce aproximativ 342 mașini electrice au fost folosite la o stație de încărcare electrică în 2019, au fost 1.223 în 2023 (https://www.heute.at/s/gewessler-baute-in-5-jahren-nur-12-e-auto-ladestationen-120052048).

1.500 de puncte de încărcare ar trebui să fie disponibile până în 2030. În timp ce doar 12 au fost construite în ultimii cinci ani, numărul este de așteptat să crească la 1.450 stații în următorii șase ani. Până la sfârșitul anului 2024, alte 50 de stații de încărcare ar trebui să fie disponibile, adică să existe 90 de puncte de încărcare. Cu participarea guvernului în care Verde sunt în coaliție, stațiile de încărcare din rețeaua rutieră de nivel înalt se vor dubla de la 27 în 2019 la aproximativ 50 la sfârșitul lui 2024.

 

Teama de a trăi la Viena

25 iulie 2024 poate fi văzută ca o zi cheie în perioada premergătoare atacului dejucat de la Viena, pregătit pentru unul din cele trei concerte ale lui Taylor Swift. Tânărul de 19 ani, Beran A., acum cu barbă completă și plin de steroizi anabolizanți, a renunțat la slujba sa la o companie metalurgică, a anunțat „ceva mare” și și-a făcut un jurământ de loialitate față de Statul Islamic (IS). Acest lucru nu a trecut neobservat de serviciile de informații străine. Doău dintre ele au raportat la Biroul de Informații al Armatei (HNA), care se ocupă exclusiv de țări străine și nu este prezent în public, motiv pentru care nu a suferit de pe urma proastei reputații a Serviciului de informații (BVT) al Austriei (https://www.heute.at/s/wien-terror-warnung-langte-schon-vor-zwei-wochen-ein-120052605). indiciile erau încă destul de vagi, motiv pentru care HNaA a trebuit să efectueze investigații suplimentare și să clarifice identitatea suspectului. Abia atunci a fost informat propriul Departament de securitate a statului (Direcția pentru Securitate de Stat și Informații, DSN).

Pe 6 august 2024, ora 21, a avut loc o operațiune majoră de poliție în jurul Thaliastrasse, în Ottakring, drumurile au fost închise, un bărbat a fost împușcat, a avut loc o explozie: vehicule de urgență ale poliției din Viena au izolat strada pe o suprafață mare și au mers mai departe ofițeri cu arme grele și scuturi de protecție, sprijiniți de un vehicul blindat (https://www.heute.at/s/mann-angeschossen-explosion-panik-in-wien-ottakring-120052085): serviciul profesional de salvare din Viena s-a desfășurat cu serviciile de urgență, la fel ca și pompierii și unitățile speciale Wega și Cobra. Potrivit primelor informații, în apartamentul în cauză se aflau două persoane – o situație de luare de ostatici nu a putut fi verificată…

1.832 de crime motivate de ură au avut loc în Viena  numai în anul 2023, de departe cel mai mare număr dintre toate statele federale ale Austriei: Viena este lider în statisticile privind violența, cu mult înaintea celorlalte state federale (https://www. heute.at /s/1832-hassverbrechen-wien-fuehrt-gewalt-statistik-an-120050956).Vienezii și, mai ales turiștii se întreabă, pe bună dreptate: mai este Viena un oraș sigur sau viața îți este pusă în primejdie de 1.823 de ori pe an, adică de 5 ori pe zi (365 x 5 = 1825)!

Atacurile și cionirile  dintre vienezii de origine siriană şi cecenă durează de mai multe luni la Viena. Recent, au avut loc discuții între ceceni și sirieni, prin medierea membrilor mai în vârstă ai celor două comunități (https://www.heute.at/s/syrer-tschetschenen-er-handelte-den-banden-deal-aus-120052106): pe 4 august 2024 cele două părți au semnat o „declarație comună” în care se angajează să rezolve oficial conflictul dintre tineri. De asemenea, comunitățile precizează că acest conflict nu a avut o origine etnică, ci a avut rădăcini în disputele cotidiene. Iată un fragment din ”declarația comună”: „Prin mai multe întâlniri și discuții, i-am chemat pe tinerii de ambele părți să raționeze și i-am convins să pună capăt conflictelor. Scopul nostru comun a fost și este să restabilim pacea și armonia în comunitățile noastre și în orașul nostru natal, Viena. Acest acord are scopul de a documenta voința ambelor părți de a menține pacea publică și de a modela împreună un viitor pozitiv la Viena”.

Concluziile vă aparțin…

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *