◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

FOTBALUL, SPORTUL TOTAL

Primele reguli scrise ale unui meci de fotbal datează din anul 1848 și au fost elaborate la Cambridge. Câțiva ani mai târziu, în anul 1863, lua naștere Footbal Association care a avut ca scop crearea primului regulament de joc.

Cel mai bun fotbalist al secolului al XX-lea a fost desemnat brazilianul Pele. El a marcat 767 de goluri. UEFA a realizat un top al celor mai mari echipe din istoria fotbalului. Printre ele se afla o singură naționala, restul fiind echipe de cluburi. Real Madrid este singurul club prezent cu două generații.

Echipa Ungariei – 1950-1956

Generația lui Puskas este considerată Echipa de Aur. În perioada 1950-1956, a bifat 42 de victorii, 7 egaluri și o înfrângere. Singura înfrângere este cunoscută sub numele de Miracolul de la Berna, atunci Germania de Vest a câștigat finala Cupei Mondiale, în defavoarea Ungariei. Echipa Ungariei avusese o perioadă de 4 ani și o lună fără înfrângeri.

Real Madrid, cei mai puternici oameni din lume

În perioada 1956-1960, Real Madrid a cucerit cinci trofee consecutive în Liga Campionilor.

Benfica, o minune

În perioada 1960-1962, Eusebio împreuna cu echipa lui aveau să oprească supremaţia Realului. Au cucerit două Cupe ale Campionilor, au jucat în alte trei finale și au dominat campionatul intern.

Marele Inter

Helenio Herrera a revoluţionat fotbalul italian și mondial. Despre el se spunea că antrena mai întâi mintea și apoi picioarele. În anul 1960, Inter era o echipă imbatabilă.
Rămâne în istorie și prin faptul că într-un sezon, echipa a primit un singur gol.

Ajax, regii fotbalului total

Romanul Ştefan Kovacs avea să ducă această echipă pe cele mai înalte culmi ale fotbalului. El a introdus ca antrenor fotbalul total, stil care a conturat un geniu al fotbalului, Johan Cruyff. Jucătorii deveneau practic de nemarcat, în timp ce presingul și jocul la limita ofsaidului deveneau ucigătoare.

Bayern, prima dominaţie germană

La mijlocul anilor 70, giganţii de la Bayern au dominat fotbalul european. Franz Beckenbauer alături de Gerd Muller și Sepp Maier au fost vedetele incontestabile.

Milan, o revoluţie a fotbalului

În anul 1987, după o lungă agonie, echipa a fost preluată de Silvio Berlusconi care a angajat un antrenor necunoscut. Este vorba despre Arrigo Sacchi care a format doi supercampioni, Marci Van Basten și Ruud Gullit. Fotbalul jucat de aceștia era spectacol.

Real Madrid, Galacticii

Luis Figo declara, eram ca cei de la Beatles. Au fost numiţi galacticii pentru excepţionalele victorii.

Barcelona, extratereștrii lui Pep

Barcelona a dominat fotbalul european timp de patru ani, sub bagheta magică a lui Pep Guardiola. Tehnicianul a inventat stilul de joc tiki-taka în care eroul a fost Lionel Messi.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *