◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Studiu. Doar câteva conturi sunt responsabile pentru majoritatea știrilor false răspândite pe platforma X

Un studiu recent, realizat de o echipă de analiști ai rețelelor sociale de la Universitatea Indiana, SUA, a dezvăluit că un număr mic de conturi sunt responsabile pentru majoritatea știrilor false răspândite pe platforma de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter, relatează techtimes.com.

Cercetătorii s-au concentrat pe răspândirea dezinformării, recunoscând implicațiile grave ale acesteia pentru societate. Exemplele notabile includ afirmații false despre alegerile prezidențiale din SUA din 2020, care au contribuit la revolta din Capitoliul din 6 ianuarie, și informații înșelătoare despre COVID-19, care a provocat confuzie cu privire la măsurile de sănătate și de vaccinuri.

Studiul a constatat că un număr foarte mic de utilizatori sunt responsabili pentru răspândirea majorității acestor informații. De exemplu, în timpul alegerilor din SUA din 2016, doar 0,1% dintre utilizatorii Twitter au fost responsabili pentru partajarea a 80% din informațiile false. În mod similar, în timpul pandemiei de COVID-19, 12 conturi au fost identificate ca fiind responsabile pentru aproape două treimi din conținutul anti-vaccin online.

O examinare mai atentă a celor mai mari „superdifuzori” a arătat că mai mult de jumătate erau conturi orientate politic, conturi personale legate de publicații și influenceri. Superspreaders au, de asemenea, tendința de a folosi un limbaj mai toxic decât utilizatorii obișnuiți care împărtășesc informații false.

Studiul a descoperit că aproximativ o treime din tweet-urile cu credibilitate scăzută au fost postate de doar 10 conturi. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *