◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Alfabetizarea media, cheia diferențierii informației de dezinformare

Peste 200 de persoane din întreaga regiune OSCE s-au înscris la Conferința de la Viena pentru a discuta interconectarea dintre alfabetizarea media și democrație. Organizat de Președinția OSCE a Maltei, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea presei (RFoM) și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), evenimentul a reunit reprezentanți ai statelor participante OSCE, organizații internaționale, societate civilă și mass-media.

Educația mediatică joacă un rol esențial în asigurarea participării politice informate și în consolidarea rezilienței democrațiilor, au declarat liderii OSCE, în deschiderea unei conferințe. Progresele tehnologice au revoluționat accesul la o gamă largă de surse și instrumente sofisticate, care îmbogățesc discursul public. Cu toate acestea, rețelele sociale și inteligența artificială nu oferă doar o gamă largă de oportunități, ci și numeroase provocări, care pot amenința dezbaterea publică democratică și subminează încrederea în procesele democratice. „Alfabetizarea media nu se referă doar la recunoașterea știrilor false, ci și la a le da cetățenilor puterea să navigheze în peisajul digital cu discernământ și gândire critică, asigurând o participare democratică informată”, a spus Teresa Ribeiro, Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei.

 

Instrumentele și cunoștințele necesare pentru a citi conținutul în mod critic

Necesitatea de a face diferența între informație și dezinformare devine din ce în ce mai crucială. Prin urmare, participanții la Conferință au explorat potențialul de transformare al alfabetizării media, permițând cetățenilor să navigheze în mod critic într-o eră digitală care evoluează rapid și să gestioneze complexitatea informațiilor pe care le primesc în fiecare zi. Aceasta nu include doar importanța cultivării abilităților de gândire critică, ci și nevoia de a adapta conceptul de libertate mass-media. „Pentru a ne bucura pe deplin de dreptul la libertatea de exprimare și de celelalte drepturi ale noastre, trebuie să avem instrumentele și cunoștințele necesare pentru a citi în mod critic și a pune vasta gamă de informații pe care o primim în fiecare zi într-un context mai larg”, a declarat directorul ODIHR, Matteo Mecacci.

Un alt subiect al conferinței punctat de un comunicat al OSCE a fost conceptul de alfabetizare a libertății media, care își propune să doteze oamenii cu capacitatea de a evalua critic și de a crea conținut media și informațional. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *