◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Decorații pentru ziariști (II)

Documentele de arhivă cuprind mărturii referitoare la prețuirea acordată jurnaliștilor în perioada începutului de secol XX, de către cele mai mari autorități ale Statului Român.

În episodul acesta prezentăm actele și demersurile referitoare la decorația conferită de către Regele Carol I în anul 1910 directorului ziarului Universul.

Regele Carol I a semnat la 9 noiembrie 1910 Decretul nr. 3125 bis, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 207 din 16/29 decembrie 1910, p. 8346, prin care a conferit Ordinul „Coroana României”, în grad de Ofițer, directorului ziarului Universul, dl. N.G. Dumitrescu-Câmpina.

Conform adeverinței de primire a Brevetului de Ofițer al Ordinului „Coroana României”, semnată la București, în 20 decembrie 1910, Nicolae Dumitrescu-Câmpina se născuse în anul 1866 la Câmpina, iar la data primirii decorației avea domiciliul în București.

Decorarea se producea ca urmare a Raportului nr. 26329 din 8 decembrie 1910 al președintelui Consiliului de Miniștri, Ion I. C. Brătianu, ministru ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, document aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe, Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 185/1910.

Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin Legea nr. 1244 din 10 mai 1881 și avea scopul de a recompensa serviciile aduse Statului, conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României”, sancționat prin Decretul regal nr. 3506 din 11 octombrie 1906, document aflat în copie la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642.

Iată descrierea decorației și a reproducerilor grafice, care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și din colecția plutonierului adjutant-șef rez. Nelu Aldea, apelând la faleristică, la heraldică și sigilografie:  «Ordinul „Coroana României” este o cruce cu brațe egale; fiecare braț este de smalț roșu având împrejur o dungă de smalț alb; între brațe, cifra regelui Carol I. În mijlocul crucii, în față și în dos, este un medalion de smalț roșu, cu un cerc de smalț alb împrejurul medalionului. Pe smalțul roșu, în față, se află Coroana regală de oțel, făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembrie 1877. Pe cercul de smalț alb este scris, în partea de sus: „PRIN NOI ÎNȘINE”, iar în partea de jos: „14 MARTIE 1881” – data proclamării Regatului. Reversul (dosul) medalionului poartă scris, la mijloc, pe smalțul roșu, în linie orizontală: „10 MAI” – data încoronării, iar împrejur, pe cercul de smalț alb: „1866 – 1877 – 1881” – anii urcării pe Tron, proclamării Independenței și proclamării Regatului. Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, este de argint pentru Cavaleri și de aur pentru celelalte grade. Diametrul crucii este de 40 mm pentru Cavaleri și Ofițeri. Panglica este moarată, de culoare albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare margine, de culoarea oțelului, IAR dunga lată de 6 mm la Cavaleri și Ofițeri. Pe deasupra panglicii, la Ofițeri, mai este o rozetă cu un diametru de 25 mm».

 

dr. Laurențiu-Ștefan SZEMKOVICS

(Revista UZP, nr. 29/2023)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *