◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnaliștii întăresc legăturile cu organizațiile non-guvernamentale

Nieman Lab a publicat un document intitulat „ONG-urile și știrile”, un proiect care a analizat modul în care „actorii societății civile, cum ar fi ONG-urile și rețelele de advocaţi, devin jucători din ce în ce mai importanți, pe măsură ce modelul tradițional al mass-media de știri este amenințat de audiențe în scădere, disponibilitatea conținutului gratuit online și puterea financiară în scădere a mass-media de masă”. Pe parcursul colectării informațiilor din raport, posibilitatea colaborării între instituțiile de știri tradiționale și organizațiile societății civile părea oarecum ipotetică. Dar Kimberly Abbott, de la International Crisis Group, a menționat că astfel de eforturi aveau deja loc, scrie niemanlab.org
Într-un alt raport, cu titlul „Colaborare între domenii: cum și de ce jurnaliștii și organizațiile societății civile din întreaga lume lucrează împreună”, Sarah Stonbely și Hanna Siemaszko au analizat 155 de astfel de colaborări, care au implicat 1.010 entități din 125 de țări.
Cercetarea a constatat că această colaborare poate rezolva unele probleme specifice – „este o modalitate prin care jurnalismul a răspuns la întrebările puse de turbulențele tehnologice, sociale și politice ale secolului XXI”, scriu autoarele, care identifică trei factori principali: producătorii de informații nu se mai pot baza pe faptul că conținutul lor este văzut prin canalele obișnuite; colaborarea ajută să fie preluat pe scară mai largă; constrângerile de resurse cu care se confruntă redacțiile, împreună cu natura din ce în ce mai complicată a poveștilor investigative necesită abilități specializate și putere umană suplimentară; există o dorință crescută de impact din partea jurnalismului de, ceea ce o face mai probabilă colaborarea între aceste domenii.
Dintre cele 1.010 organizații pe care le-au analizat autoarele, 55% erau instituții de jurnalism și 20,7% organizații neguvernamentale.
În general, toate părțile care participă la colaborări de acest tip sunt de acord că doresc ca munca lor să ducă la schimbare. Finanțatorii unor astfel de proiecte doresc, de asemenea, să măsoare schimbarea.
Autoarele studiului au mai descoperit că jurnaliştii din multe ţări occidentale au exprimat o reticență cu privire la participarea la colaborări între aceste domenii, deoarece erau îngrijoraţi că vor fi consideraţi părtinitori. „Dar acest lucru nu i-a împiedicat să participe – organizațiile de jurnalism din nord au manifestat o apetență mai mare pentru astfel de cooperări”, punctează studiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *