◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Un remarcabil Univers cultural și luminosul său mesaj

Intenționam de ceva vreme să scriu câteva cuvinte de în întâmpinare pentru pagina ,,Univers cultural’’pe care a creat-o și o gospodărește cu har și cu osârdie poeta și publicista Ana Maria Bocai și iată că a venit vremea să o fac. Am scris intenționat ,,o gospodărește’’, fiindcă, de fapt, asta  face inimoasa mea prietenă din Caracal! Adică după ce și-a ales cu multă grijă o parcelă din imensitatea asta numită social-media sau, după alții media alternativă, a plantat și plantează pe fiecare bucățică de teren acele înfiripări de frumos și de înțelepciune pe care le reunește noțiunea curentă ,,cultură’’. Frumoasă îndeletnicire care îmi aduce aminte de versurile frățânelui meu de boemă studențească, George Țărnea, pe care aș dori să recit cu acest prilej aniversat:,,Într-o seră mai secretă/cultiva un grădinar/stilizate flori de cretă/dintr-un soi destul de rar’’.

Iar dacă la asta adăugăm și ideea de univers’, adică de cosmos, atunci vom înțelege că Ana Maria s-a gândit să creeze și să modeleze o lume orânduită după regulile clasice și mereu actuale ale armoniei, ale diversității, ale comunicării deschise și ale respectului față de valorile spirituale, acum atât de crunt atacate de dictatura utilitarismului și a consumerismului de drept comun.

 Ar mai fi încă două motive aparte pentru care am dorit să salut și să recomand și altor prieteni generosul demers al Anei Maria Bocai. Primul ține de avalanșa de trivialitate, de suburban, de cancan ieftin, dacă vreți de mahalangism, care dă semne că vrea să acapareze social media. Dă semne și, din păcate, reușește nu de puține ori. Cu toate acestea, ca unul care nu mă rușinez să spun că gestionez(sic!) sub proprie semnătură o pagină de Facebook, nu pot decât să salut , să susțin și să promovez  acest atât de valoros act de cultură.Autentic spațiu de afirmare a valorii și de stimulare a efortului creator.

Cel de-al doilea motiv este unul cu totul și cu totul special pe care nu ezit să îl recunosc și să mi-l asum fără reticențe. Ana Maria Bocai trăiește, scrie, visează și se încumetă să îi invite- mai bine spus: să îi incite- și pe alții să o facă, în Caracal.,,Orașul meu natal, cu flori în gară/Cu chioșc în parc și festival/Urmat de bal’’, după  cum sună versurile lui Constantin Cârjancare sporesc farmecul melodiei lui Radu Șerban, fiși prieten drag al urbei. Caracal fiind numele acestui oraș, acum municipiu, care a dat spiritualității românești personalități marcante. Dintre care i-aș aminti pe matematicianul George Dincă, pe fizicianul Gheorghe Stratan, pe istoricii Vasile Maciu și Dumitru Botar, pe actorii Ștefan Braborescu și Beatrice Biega, cărora îl adaug pe Silviu Stănculescu a cărui vocație pentru teatru a descoperit-o și a cultivat-o datorată neuitatului descoperitor de talente Mișu Slătculescu, pe artiștii plastici Marius Bunescu, Ion Truică, Vintilă Mihăescu și Sorin Chirimbu, pe scenografii Ion Popescu-Udriște și Liana Manțoc, pe regizorul de  estradă Nicolae Frunzetii sau pe scriitorii Virgil Carianopol, Nicolae Pal Mihail,Aurelian Titu Dumitrescu, Paul Aretzu, Ion Catrina. Am citat, firește, doar câteva nume marcante,dar din enumerare nu ar putea lipsi și câteva personalități ale lumii presei:Mircea Tudoran, Valentin Păunescu, Marius Tucă, Dan Diaconescu, Aniela Nine. Iar lista rămâne deschisă fiindcă aici, la Caracal există un prestigios așezământ cultural care poartă numele lui Radu Șerban și tot aici ființează o admirabilă asociație culturală a fiilor și prietenilor Caracalului și ai Romanațiului( județ cu multiple și profunde semnificații istorice abuziv desființat după 1950) al cărui mentor și spirit catalizator este dr.Victor Vătămanu.

Din păcate,o anecdotică trivială și otrăvită face ca, încă, numele orașului să fie asociat cu o așa zisă căruță cu proști care, chipurile!, s-ar fi răsturnat aici. Aberații care fac casă bună, pentru asemenea răspândaci, cu o altă tâmpenie crasă, aceea cu zice-se niște minuni ale orașului.Iar dacă la toate acestea  mai adăugăm și monstruozitățile unui scelerat despre care, pe bună dreptate, presa a relatat amplu și cu meritată indignare, atunci se va înțelege mai bine de ce și eu, fiu al acestor binecuvântate meleaguri, doresc să conving oamenii de bună credință care sunt adevăratele, singurele minuni ale Caracalului și ale colectivității sale.

Scriam mai înainte că Ana Maria Bocai gospodărește acest univers frumos roditor de cultură, de creație, și ca orice bun gospodar are mare grijă ca acolo să nu apară buruieni care să năpădească locul. Așa se explică faptul că pe pagina ,,Univers cultural’’ nu vom întâlni modernismele și vedetele de tabloid care au invadat și , câteodată, au și cotropit multe site-uri ale mediei alternative.În schimb, aici apar, cu o frecvență care spune foarte mult, nume reprezentative ale literaturii, artei, ca și ale presei noastre, care, fiecare și deopotrivă, aduc un plus de valoare paginii. Pagină unde, să o spun răspicat și deschis, sunt frecvent găzduite materiale despre lumea jurnalismului românesc, precum și despre inițiative ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Se obișnuiește, după cum prea bine știm, ca la anumite date, cu prilejuri aniversare, să dedicăm un cuvânt de bine unor personalități, entități  sau inițiative culturale. Momentan nu ar fi fost, poate, cazul să fac o asemenea dedicație, fiindcă,,Universul cultural’’ editat de Ana Maria Bocai a împlinit, pe 28 septembrie trecut, un an de la debut. Dar, având în vedere împrejurările în care acest absolut remarcabil demers spiritual se derulează, cred că se cuvine să îl salutăm, să îl apreciem și să îl aducem în atenția publicului care iubește și stimulează cultura autentică și valorile sale. De aceea, vă îndemn, stimați confrați și prieteni, să urmăriți cu atenție și cu încredere pagina ,,Univers cultural’’ și sunt convins că îmi veți da dreptate.

Șerban  CIONOFF

2 comentarii pentru “Un remarcabil Univers cultural și luminosul său mesaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *