◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Turismul a dus gunoiul și microbii umani până pe Everest

Chiar și la mii de metri înălțime, germenii sunt inevitabili, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Colorado Boulder.

Aproape de cel mai înalt vârf din lume deasupra nivelului mării de pe Muntele Everest, cercetătorii au detectat microbi asociați oamenilor din tuse și strănut.

Studiul, publicat în jurnalul de cercetare Arctic, Antarctic, and Alpine Research, a analizat mostre de la 7.925 de metri înălțime, unde exploratorii naturii și-au stabilit tabăra finală înainte de a urca pe vârful muntelui. Cercetătorii au reușit să găsească ADN microbian legat de oameni, cum ar fi stafilococul, care poate provoca infecții cu stafilococ și toxiinfecții alimentare. Ei au găsit, de asemenea, bacterii streptococ, care sunt adesea asociate cu faringele. „Există o semnătură umană înghețată în microbiomul Everest”, a spus unul dintre cercetătorii și profesorul de ecologie și biologie evolutivă, Steve Schmidt, într-un comunicat de presă.

Folosind tehnologia de secvențiere a genelor pentru a verifica în mod concludent mostrele de ADN atât pe microbi vii, cât și morți, cercetătorii au fost surprinși să găsească bacterii care trăiesc în mod normal în medii calde și umede, cum ar fi nasul și gura umană, capabile să reziste la condițiile friguroase și dure de pe Munte, notează ctvnews.ca.

Nu este prima dată când traseele lăsate de oameni și-au pus amprenta pe celebrul traseu montan. Cantitatea tot mai mare de turism a crescut, de asemenea, cantitatea de gunoi lăsată în urmă de alpiniști, deoarece unii care se luptă să termine urcarea își lasă adesea corturile atunci când este prea frig sau greu de scos sau își lasă deșeurile umane să cadă în crevase de pe munte.

Există, de asemenea, îngrijorarea cu privire la efectul schimbărilor climatice asupra muntelui, deoarece topirea ghețarilor a făcut ca punctul de plecare în călătorie, din tabăra de bază din sud, să se miște mai jos, după ce gheața veche de 2.000 de ani a început să se topească. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *