◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Represiunea la adresa presei critice din Togo extinde autocenzura

Institutul Internațional de Presă (IPI) condamnă sentința prin care doi jurnaliști critici din Togo au primit trei ani de închisoare. IPI solicită anularea sentinței și îndeamnă autoritățile din Togo să înceteze hărțuirea jurnaliștilor.

Un tribunal din Lomé, capitala statului Togo, a condamnat doi jurnalişti, Ferdinand Ayite şi Isidore Kouwonou, directorul de publicaţii şi, respectiv, redactor-şef al ziarului Alternative, la trei ani de închisoare și la o amendă echivalentă cu aproximativ 4.700 de euro.

Cazul datează din noiembrie 2021 și se referă la un program difuzat pe YouTube, numit „L’Autre journal”, în care Ayite, Kouwonou și un al treilea jurnalist, Joel Egah (care a murit câteva luni mai târziu), au vorbit critic la adresa a doi miniștri din administrația președintelui Faure Gnassingbe, făcând sugestii de posibilă corupție.

Miniștrii au depus plângeri împotriva jurnalistului, pentru „disprețul față de autoritate”, potrivit ipi.media. Ayite și Egah au fost reținuți la 10 decembrie 2021 și eliberați la 31 decembrie 2021.

După ce Ayite și Kowounou au discutat în presă despre presupusa gestionare defectuoasă a fondurilor Covid de către guvern, autoritățile au relua dosarul care îi implică pe cei doi și acest răspuns este considerat a fost un semnal că orice critică la adresa managementului guvernului nu va fi tolerată.

În ciuda faptului că Togo a dezincriminat calomnia de presă, Ayite și Kouwonou au fost condamnați la trei ani de închisoare conform Codului penal al țării – deoarece Codul de presă nu recunoaște YouTube ca mijloc de comunicare în masă. Ambii jurnalişti s-au ascuns şi au fost condamnaţi în lipsă. Autoritățile togoleze au emis un mandat internațional de arestare împotriva lor.

Pedeapsa nu numai că transmite un mesaj înfiorător altor jurnaliști critici, dar subminează și situația libertății presei din țară, care înregistrează niveluri tot mai mari de autocenzură. Recent, două ziare au fost suspendate de la publicare de către organismul de reglementare a presei de stat, iar Isidore Akolor și Jerome Sossou, directorul publicației Journal Actu Express și, respectiv, Triangle des Enjeux, au fost citați de către o instanță pentru o acuzație de defăimare depusă împotriva lor.

„Condamnarea lui Ferdinand Ayite și Isidore Kouwonou pentru criticile lor la adresa guvernului și a miniștrilor ridică îngrijorări serioase cu privire la libertatea presei în Togo și lipsa de toleranță a autorităților față de jurnalismul critic. Jurnaliştii nu ar trebui să fie închişi pentru că şi-au făcut munca protejată constituţional de a relata sau de a comenta probleme de interes public. Facem apel la instanțe să anuleze această sentință și îndemnăm autoritățile să întărească dreptul jurnaliștilor de a lucra fără teama de arestare, urmărire penală și închisoare”, punctează directorul adjunct al IPI, Scott Griffen. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *