◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Polonia acordă vize lucrătorilor IT care fug de regimul opresiv din Belarus

Pentru lucrătorii din domeniul tehnologiei din Belarus în exil, viza de afaceri a Poloniei este un colac vital pentru a scăpa de represiune.

Belarus a fost cândva locul unei industrii tehnologice în curs de dezvoltare, centrată în jurul unui parc IT din afara capitalei Minsk, care avea propriul regim fiscal și juridic.

Țara se lăuda și cu universități științifice excelente, precum Radioteknik și Universitatea Tehnică din Belarus. Un loc de muncă în tehnologie era văzut de localnici ca o modalitate de a câștiga un salariu relativ mare într-o țară în care costul vieții era scăzut.

Dar acum doi ani, sute de mii dintre cei mai buni și mai străluciți lucrători IT din țară au ieșit în stradă pentru a protesta față de alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte.

După o represiune nespus de brutală din partea forțelor de securitate, mulți și-au dat seama că cea mai bună șansă a lor era să părăsească țara cu totul. „A fost greu din punct de vedere moral și înfricoșător să fii în Belarus, știind că poți fi închis pentru atitudinea, opinia ta politică sau pur și simplu pentru că purtai culorile opoziției”, a declarat unul dintre acești exilați, pe nume Kirill, pentru Euronews Next.

Născut și crescut în Minsk, Kirill a fost un programator instruit și a lucrat ca administrator de infrastructură IT. A auzit despre Business Harbour Visa, care permite profesioniștilor din Belarus să lucreze legal în Polonia și să aducă cu ei rude apropiate.

Înființat în doar o săptămână în 2020, programul este unul dintre modurile în care Polonia i-a ajutat pe cetățenii din Belarus care fug de regim, ocupând în același timp unele dintre cele 100.000 de posturi vacante ale Poloniei pentru programatori și aducând aproape 180 de milioane de euro în investiții.

În ultimii ani, Polonia a eliberat 55.000 de vize pentru afaceri, precum și vize umanitare activiștilor și observatorilor electorali din Belarus, care continuă să fie vizați de serviciile de securitate de stat. Țara a fost, de asemenea, cel mai mare susținător al opoziției din Belarus, donând 53,6 milioane de dolari presei independente, societății civile și pentru burse în 2021. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *