◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Herculane. Arc peste timp

Motto: ,,Un popor fără cultură este mai ușor de manipulat”

În cadrul ,,Întâlnirilor de luni” organizate la sediul Filialei UZPR ,,Valeriu Braniște”din Timișoara, domnul Dorin Bălteanu, istoric, cercetător, muzeograf atestat și un veritabil și neobosit promotor al stațiunii Băile Herculane, ne-a prilejuit o (re)întâlnire inedită și intinerantă prin arealul  turstic și cultural la confluența dintre Banatul de Munte și Valea Cernei- Mehedinți.

Cândva un spațiu binecuvântat de Dumnezeu, o destinație pitorească, de referință și relevantă prin frumusețe și structură arhitecturală, o istorie bogată și surprinzătoare prin fascinația peisajelor naturale dar și prin prezența în timp pe aceste melaguri a unor personalități din domeniul cultural artistic și nu numai din țară și din străinătate.

Așadar timp de 30 de minute, domnul Dorin Bălteanu, prin prezentarea unor filme, proiecții video, prelegeri, ne-a plimbat secvențial, printr-o lume de vis în care  fiecare dintre noi am fost chiar și pentru o clipă părtașii bucuriei și contemplării  liniștei din curgerea Cernei dar și în măreția și solemnitatea muntelui care dintotdeuana ne-a fost călăuză și un prieten drag.

,,Herculane pe aripi de vals, un alt prilej de bucurie pentru comunitate. Dirijorul și pianistul Friederik Pazeller, nepotul lui Jakob Pazeller, autorul faimosului vals ,,Souvenir Herculane” compus în anul 1903 la Băile Herculane, a încântat publicul cu recitalul său susținut în 16-17 iunie 2022, la Hotel Artemis și în Parcul Central din Băile Herculane, cu ocazia Simpozionului international ,,Herculane arcade în timp” organizat de Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Caraș Severin și al Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România”.

P.S. Să sperăm că  domnul primar Cristian Miclău, de astfel un om generos și iubitor de cultură, va face posibil, ca și în acest an, iunie ,,Simpozionul” ediția a VI-a  să devină  un eveniment, cu ecou european și un simbol al stațiunii Băile Herculane. Menționăm că tot cu sprijinul primăriei apare și revista de cultură ,,DOMOGLED” a Cenaclului literar Domogled din Băile Herculane. Director, Dorin Bălteanu, redactor șef, Dan Buru, secretariat, Livia Tomescu, Delia Iliescu, președinte al  Cenaclului Ioan Sincu. E un semn bun că oameni cu sufletul risipit prin  oameni nu lasă activitatea cultural-artistică  să moară.

Stațiunea Băile Herculane a fost una din perlele din patrimoniul turistic românesc, care din păcate, după Revoluția din 1989, a fost ,,cotropită” de  neoameni, care prin implicarea cu iz politic, i-au cam ,,furat” din frumusețe și demnitate. De remarcat faptul că de câțiva ani se depun eforturi serioase, dovadă că mai sunt și oameni cu spirit pentru recunoașterea națională și internațională a Băilor Herculane ca obiectiv de importanță în turismul romînesc și de vilegiatură.

În final, doamna Despina Bălteanu, soția domnului Bălteanu, prezentă activă purtătoare și iubitoare de ie românească, ne-a invitat la Podul roșu din Băile Herculane, unde putem vizita cele șase case pe care le deține – desigur, sunt case depozitare de patrimoniu și de spirit national românesc.

Au mai susținut alocuțiuni relevante privind trecutul, prezentul dar și viitorul stațiunii  de lângă sufletul nostru Dumitru Mnerie, Ion Medoia, Monica M. Condan, membri UZPR Timiș, iar doamna Constanța Sylvia Hârceagă a recitat din creație proprie poemul ,,Numai Cerna…”.

Frumoasă vale cu istorii/Și mituri fără de pereche / Ai înscris un timp de glorii / Pe vatra Daciei străveche.

Ne despart acum milenii,/ Veacuri câte să te sperii/ S-au pierdut neghiobi și genii/

Prin colbul duselor imperii.

Tot aceeași,numai Cerna/ Peste veacuri mai străbate/ Unica, în veci eterna/ Apă valuri zbuciumate…

Străbunii mei cu chip de piatră/ De veghe stau de-a lung de mal/ Cu demnitate încă-și poartă/ Blazonul cel de neam regal.

Atlanți au fost. Niște eroi/ Cu dor și dragoste de țară/Trăiesc adesea printer noi/ Când din legende se coboară!

 

Dumitru BUȚOI/ UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *