◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.02.2024

Makerspace la Biblioteca Județeană din Arad

Ca orice poveste și cea a Makerspaceului din Arad are un început și, din fericire, un final frumos.

Pentru finaluri frumoase însă, nu e suficient să visezi și să vrei, e  nevoie să construiești, să aduci alături de înspirație resursele financiare, să-ți formezi o echipă pricepută și să transformi ideea în fapt, ca  în cazul acestui atelier / laborator  despre care vorbim.

Dar ce este un „Makerspace”? Este un atelier, în cazul nostru într-o bibliotecă, destinat persoanelor cu interese similare într-un domeniu, persoane care împărtășesc aceleași idei și cunoștințe și care se folosesc de aceleași echipamente – înseamnă „STEAM education”.

„Makerspaceul” se adresează tinerilor pasionați de inginerie, electronică, robotică, IT, arhitectură, design, vestimentație, grafică, animație, artă, media, microscopie.

Povestea începe în anul 2021, când colegul nostru Marius Stoica, a avut curajul să propună Finațatorului de credite al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol Arad”- Consiliul Județean, respectiv Vicepreședintelui, dl. Ionel Bulbuc, acest proiect îndrăzneț, încă puțin cunoscut la noi, Makerspaceul. Cu sprijinul Președintelui  Consiliului Județean Arad, dl. Iustin Cionca, a Prefecturii Arad, prin domnii, Toth Csaba – Prefectul județului și Dorel Sinaci- Subprefectul, la care s-a adăugat ONG-ul „Cetatea Voluntarilor”, condus de Anamaria Popa, profesori, elevi, membri ai echipei de robotică ”Robot Team Alpha„ a Liceului Special „Sfânta Maria”, dar și cu  entuziasmul Managerului interimar al bibliotecii, dna Gabriela – Tatiana Gureanu, s-a format echipa și s-a ajuns la succesul din ziua de Vineri 26 Ianuarie 2023: inaugurarea serviciului Makerspace al Bibliotecii.

Asta s-a întâmplat la Arad.  S-a pornit de la ideea nevoii unui spațiu experimental al noilor tehnologii IT în care tinerii să aibă la dispoziție un laborator de creație intelectuală, denumită  „STEAM education”- un concept care se referă la spații de utilizare a noilor tehnologii, prin îmbinare altor două concept: „Do it yourself” și „experimentarea în  comun” a cunoștințelor.

În ziua inaugurării spațiul a devenit arhiplin de tineri, iar evenimentul s-a bucurat de prezența la vârf a administrației arădene.

Facem cunoscute câteva opinii:

„În acest spațiu dinamic, tinerii vor fi încurajați să-și pună imaginația în acțiune, să lucreze în echipă, cu colegi entuziaști, să cerceteze, să descopere noi orizonturi și să exploreze potențialul lor creator. Putem spune că acest laborator informațional devine astfel o platformă unde cunoștințele prind viață prin implicarea directă și participarea activă a comunității”, a declarat Ionel Bulbuc, Vicepreședintele CJA.

„Astăzi am deschis la Bibliotecă un laborator de creație intelectuală. Spațiul se adresează tinerilor creativi care țintesc performanța la nivel național și internațional. Vă încurajez să lucrați aici, să profitați de aceste echipamente, de tehnologia care există și care vă este pusă la dispoziție. Vă rog însă să nu lăsați la o parte cărțile, pentru că ele sunt fundamentul, baza de la care trebuie să plecăm”, a fost mesajul pe care Președintele CJA, Iustin Cionca, l-a adresat celor prezenți.

„Am răspuns cu drag provocării de a fi parte din proiectul Bibliotecii Județene, de a avea un spațiu dedicat echipelor de robotică! Împreună cu arhitecții noștri am creat conceptul care astăzi și-a deschis porțile. Ne dorim ca spațiul să fie benefic pentru copii din Arad și celelalte comunități din țară, ca spațiu să fie folosit la capacitate maximă.”, a declarant Anamaria Popa, de la „Cetatea Voluntarilor” Arad.

La finalul deschiderii  au avut loc demonstrații, prezentări și cursuri practice de imprimare și scanare 3d, gravură laser și sculptură CNC, robotică, crearea de platforme de dezvoltare, artă digitală și microscopie.

Se dovedește, încă o dată, că lucrurile trainice nu se pot împlini decât cu efort conjugat, cu muncă și serozitate, iar Makerspaceul arădean este rezultatul îndrăznelii, preocupării și conlucrării comune dintre părțile proiectului.

Dorim mult success proiectului și tinerilor beneficiari!

 

https://www.facebook.com/LaStradaTV/videos/204798152661038

 

 

 

                                                                           Lucia Bibarț-UZPR, Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *