◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Conferința Ambasadorilor Ordinului Cavalerilor de Malta. 900 de ani în slujba celor nevoiași

         corespondență specială din Italia

 

Timp de trei zile, la Vila Magistrală din Roma, a avut loc Conferința ambasadorilor Ordinului Cavalerilor de Malta. Cu scopul definit de a examina probleme strategice din această lume în continuă evoluție, în mijlocul conflictelor și schimbărilor geopolitice. În prima zi a avut loc o sesiune geopolitică, la care a participat și actualul președinte al Comisiei a III-a pentru afaceri externe și comunitare a Camerei Deputaților, din Italia, fostul ministru al Economiei, Giulio Tremonti. A fost, dealtfel, o reflecție asupra viitorului unei instituții, Ordinul de Malta existând pe scena internațională de nouă sute de ani. Analiza a fost făcută de Marele Cancelar, Ricardo Paternò di Montecupo, care a vorbit despre perspectivele de viitor, relațiile interne ale Ordinului cu diferitele organisme ale instituției, precum și identificarea partenerilor și fondurilor pentru realizarea acțiunilor umanitare.

Cea de-a doua zi a conferinței a fost consacrată diplomației și asistenței umanitare: dimensiunea sa etică și provocările operaționale, temele de dezbatere, la care au participat politicieni, economiști, academicieni italieni ai cooperării internaționale și Sfântul Scaun. A fost o mare oportunitate de a vedea participarea reverendului franciscan, Părintele Paolo Benanti, profesor extraordinar al Facultății de Teologie a Universității Pontificale Gregoriane, care prezidează Comitetul ad-hoc pentru algoritmi și Comisia de Inteligență Artificială pentru Informare, a Președinției Consiliului italian. Este singurul membru italian al Comitetului Națiunilor Unite pentru Inteligența Artificială. Sâmbăta s-a început cu audiența privată la Sfântul Părinte Francisc, iar apoi s-a continuat întîlnirea cu ambasadorii, la Villa Magistrală, avînd pe ordinea de zi comunicarea și alte subiecte de larg interes.

Excelența Sa, Domnul Ambasador al Ordinului de Malta în România, Roberto Musmeci, ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în care a vorbit despre activitatea ordinului în România. Pentru cine nu știe, Ordinul Cavalerilor de Malta înseamnă mărturisirea credinței și slujirea celor aflați în nevoie. Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan al Ierusalimului din Rodos și Malta, fondat la Ierusalim în 1048, este un subiect principal al dreptului internațional și un ordin religios catolic și laic. În prezent, Ordinul de Malta operează în domeniul asistenței medico-sociale și al intervențiilor umanitare în 120 de țări. Are 13.500 de membri, 95.000 de voluntari, sprijiniți de aproape 52.000 de medici, asistente și paramedici. Ordinul administrează spitale, centre medicale, clinici, instituții pentru vârstnici și invalizi, centre pentru bolnavi în faza terminală și proiecte de asistență socială, sanitară și psihologică pentru migranți și refugiați. Prin Malteser International, agenția internațională de ajutor a Ordinului de Malta, oferă ajutor de urgență în caz de război și dezastre naturale. Ordinul de Malta este neutru, imparțial și apolitic. Are relații diplomatice cu 113 state.

Din 1834, guvernul Ordinului Suveran al Maltei are sediul la Roma. Cel de-al 81-lea Mare Maestru este Fra’ John Dunlap.

 

Julia-Sandra Vîrsta

(Roma, ianuarie 2024)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *