◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

ChatGPT și procesul educațional. „Învățarea se va schimba din nou”

ChatGPT, cel mai puternic model de limbaj AI dezvoltat vreodată de compania OpenAI, este capabil să genereze text cu sunet natural la cerere, inclusiv într-un stil specific sau în mai multe limbi, în doar câteva secunde. Calitatea copiei pe care o produce este suficientă pentru a impresiona profesorii din învățământul gimnazial și superior și chiar și cercetătorii. Ce înseamnă acest lucru pentru sistemele de învățământ?

Profesorii și școlile sunt forțate să se adapteze elevilor și studenților care deja folosesc chatbotul cu inteligență artificială ChatGPT pentru teme. Este acesta sfârșitul temelor? Cu aceste noi instrumente puternice, profesorii preocupați de înșelăciunea bazată pe inteligență artificială își reconsideră metodele de predare și evaluare. „Suntem cu toții uimiți de cât de rapid și relevant răspunde”, a declarat Cécile Cathelin, profesoară la un liceu din orașul francez Tours, pentru Euronews Next.

Utilizarea instrumentelor AI în copywriting a stârnit un protest în întreaga lume. În SUA, școlile publice din New York și Seattle au decis să blocheze ChatGPT de la dispozitivele și rețelele lor WiFi. În Franța, prestigioasa Universitate Sciences Po din Paris tocmai a anunțat o interdicție strictă a utilizării acestuia. Cathelin spune că 80 până la 90% dintre colegii ei se opun acestor generatoare de text AI, pe care le percep ca un ajutor pentru înșelăciune.

Dar experții se întreabă dacă astfel de interdicții sunt cu adevărat eficiente. Pe de o parte, elevii vor putea întotdeauna să acceseze instrumente precum ChatGPT prin alte mijloace decât dispozitivele școlare. Pe de altă parte, unii pun la îndoială relevanța blocării accesului la un instrument digital a cărui utilizare este probabil să crească în lumea profesională în următorii ani. „Peste câțiva ani, studenții se vor confrunta cu oameni care au avut dreptul de a-l folosi, care au învățat să facă acest lucru și care au învățat în ce măsură pot avea încredere sau nu în instrument”, a spus Amélie Cordier, lector în inteligență artificială la Universitatea Lyon I.

Dincolo de utilizarea sau neutilizarea ChatGPT, provocarea cheie este de a înțelege cum funcționează aceste instrumente și care sunt limitele lor – și de a le explica elevilor și studenților. Algoritmii mașinii din spatele ChatGPT au fost antrenați „pe o versiune a lumii care se rezumă la documentele și paginile web pe care dezvoltatorii le-au oferit modelului. Și noțiunea de fapt verificabil este foarte slabă”, a explicat Cordier. Prin urmare, un text poate conține citate eronate și informații false. OpenAI încă nu a făcut publice datele care au fost folosite pentru a antrena modelul ChatGPT.

Goudey ia în considerare diferite scenarii pentru ca profesorii să se adapteze la realitatea instrumentelor AI. Una dintre ele este adaptarea metodelor de evaluare prin stabilirea mai multor examene în clasă sau prezentări orale. „Dacă ChatGPT promovează un examen, trebuie să schimbăm examenul”, a spus el pentru Euronews Next.

CEO OpenAI, Sam Altman, punctează faptul că în timp ce profesorii sunt „în mod de înțeles nervoși în legătură cu temele de impact ale ChatGPT, auzim multe și de la profesori care sunt plăcut surprinși, și cred că acesta este ca un tutore personal incredibil pentru fiecare copil. Cred că învățarea se va schimba din nou și probabil ne vom adapta mai repede decât credem”. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *