◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

33 de curiozități despre Biblie

Câte curiozități despre Biblie cunoști? Scrisă pe parcursul unui mileniu, această colecție de texte antice cuprinde o multitudine de detalii controversate din punct de vedere istoric – sau pur și simplu ciudate -, ceea ce face ca lectura să fie cu atât mai interesantă.
 
Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre cartea de temelie a creștinismului, care a dus la apariția și dispariția unor mari mișcări religioase și în numele căreia s-au dus războaie, s-au încheiat și s-au rupt alianțe de-a lungul istoriei, ți-am pregătit o listă de curiozități despre Biblie.
 
 
1. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre Biblie. Peste 100 de milione de copii ale Bibliei sunt vândute în fiecare an.
 
2. Cuvântul „biblie” provine din grecescul „ta biblia”, care se traduce prin „sulurile” sau „cărțile”. Cuvântul derivă de la numele orașului Byblos, care era principalul furnizor de hârtie al lumii antice.
 
3. Biblia a fost tradusă în întregime în 532 de limbi. Parțial, a fost tradusă în 2.883 de limbi.
 
4. Biblia nu conține o singură lucrare, ci o colecție de opere ale unei întregi varietăți de autori, printre care se numără ciobani, regi, fermieri, preoți, poeți, scribi și pescari. Printre autori se numără și trădători, escroci, adulteri, criminali și contabili.
 
5. Cel mai scurt verset din Biblie se găsește în Ioan 11:35: „Isus plângea.”
 
„Nu acele părți din Biblie pe care nu le înțeleg mă deranjează, ci părțile pe care le înțeleg.” Mark Twain
 
6. Cel mai lung cuvânt din Biblie este „Maherșalalhașbaz” (Isaia 8:3).
 
7. A durat peste o mie de ani ca Vechiul Testament să fie scris, însă Noul Testament a fost scris într-o perioadă de 50-75 de ani.
 
8. Nu există exemplare originale ale scrierilor din Biblie.
 
9. Iată una dintre acele curiozități despre Biblie de care probabil că ai mai auzit. Biblia influențează tradițiile a trei religii mari: creștinism, iudaism și islam.
 
10. John Wycliffe a dat prima traducere integrală a Bibliei din latina vulgară în engleză. Totuși, după ce a murit, Biserica Catolică i-a exhumat cadavrul și l-a ars, drept pedeapsă pentru faptul că tradusese Biblia.
 
[curiozități despre Biblie]Biblia lui Șerban Cantacuzino (1688). Foto: Wikimedia
 
11. Biblia de la București<http://www.sfantascriptura.com/Biblia_Bucuresti_1688.pdf> (cunoscută și sub denumirea de Biblia lui Șerban Cantacuzino) a fost prima traducere completă a Bibliei în limba română, fiind publicată în 1688.
 
12. William Tyndale a produs prima ediție tipărită a Noului Testament în engleză. Mai târziu, a fost ars pe rug pentru asta.
 
13. Numele lui Adam provine din cuvântul ebraic „a da ma”, care înseamnă „pământul”.
 
14. China nu este doar cea mai mare producătoare de bunuri de larg consum din lume. Pe lângă acestea, China este țara care produce cele mai multe biblii.
 
15. Biblia de la Geneva este prima în care s-au folosit versete numerotate. De asemenea, este Biblia pe care a folosit-o Shakespeare<https://incredibilia.ro/capul-lui-shakespeare/> și pe care unul dintre pelerini a dus-o în America, în 1620.
 
16. Nu există descrieri ale lui Isus în Biblie, însă imaginea sa cu pielea și părul deschise la culoare și ochi verzi sau albaștri (atribute neobișnuite pentru oamenii din Orientul Mijlociu) este cel mai probabil incorectă și reflectă influența culturală a creștinilor europeni.
 
Aceste curiozități despre Biblie ar putea să-ți trezească interesul pentru istoria religiilor
 
17. Iată una dintre cele mai amuzante curiozități despre Biblie. Este cea mai furată carte din lume, cel mai probabil fiindcă este atât de disponibilă în camerele hotelurilor și în locurile de închinare de pe Glob.
 
18. Musulmanii cred că Biblia este revelată de Dumnezeu, dar a fost coruptă de oameni. Ei cred că Coranul este corecția potrivită.
 
[curiozități despre Biblie]„Moise”, sculptură a lui Michelangelo expusă în Biserica San Pietro in Vincoli, din Roma. Foto: Wikimedia
 
19. Acțiunea din Biblie se petrece pe trei continente: Asia, Africa și Europa.
 
20. Culmea artei renascentiste este considerată pictura „Crearea lui Adam”, a lui Michelangelo, o operă care înfățișează într-o singură imagine întreaga poveste biblică a relației lui Dumnezeu cu omenirea.
 
21. Biblia nu spune câți magi l-au vizitat pe Cristos, ci doar faptul că au adus trei feluri de daruri: aur, smirnă și tămâie.
 
22. Precum alte opere clasice, „Moby Dick”, a lui Herman Melville, se bazează enorm pe alegoria biblică. Mai exact, mai multe personaje sunt numite după figuri biblice, cum ar fi Ismael sau Ahab, personaje din Vechiul Testament.
 
23. Biblia este cartea cea mai bine vândută din istorie. Vânzările totale depășesc cinci miliarde de copii ale lucrării.
 
24. Charlton Heston a jucat rolul lui Moise în blockbuster-ul „Cele zece porunci”, în parte deoarece se asemăna cu celebra statuie a lui Moise sculptată de Michelangelo. Mai târziu, Heston l-a interpretat pe Michelangelo în filmul „Agonie și extaz” (1965).
 
 
25. Și filmul „The Matrix”, din anii ’90, se inspiră masiv din Biblie. Baza rebelilor din film se numește „Sion”, nava principală se numește „Nabucodonosor” (după regele biblic), iar personajul inspirat de Iuda se numește „Cypher”, o referință la numele „Lucifer”.
 
26. Numele de „Cristos” provine din grecescul „khristos”, ceea ce se traduce prin „cel uns”, care este substantivul adjectivului verbal „khriein”, care se traduce prin „a unge”.
 
27. În Biblie vorbesc 93 de femei, dintre care 49 sunt numite. Femeile rostesc aproximativ 1.1% din totalul cuvintelor din Biblie. În total, în Biblie sunt menționate numele a 188 de femei.
 
28. Biblia Gutenberg a fost prima carte tipărită cu ajutorul tiparului mobil cu litere de metal.
 
29. Cea mai mică biblie din lume încape pe vârful unui stilou. Savanții au imprimat cele 1.2 milioane de cuvinte ale Vechiului Testament pe un disc minuscul de silicon, pe care l-au numit „Nano-Biblia”.
 
30. Cea mai mare biblie din lume cântărește 496 de kilograme. Alcătuită de Louis Waynai în 1930, cartea are înălțimea de 1.10 metri și, când este deschisă, are lățimea de 2.48 metri.
 
31. Cuvântul „Lucifer” provine din latinescul „lux” („lumină”) + „ferre” („a căra”) sau, literalmente, „Cel ce duce lumina”.
 
32. Ultimul cuvânt din Biblie este „Amin”.
 
33. Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Biblie: aproape toți răufăcătorii din Biblie sunt roșcați.
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *