◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

The New York Times cheamă în instanță OpenAI și Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor

Cotidianul american New York Times a chemat în instanţă companiile OpenAI, creatoare a ChatGPT, şi Microsoft, principalul său investitor, pentru încălcări ale drepturilor de autor.

Potrivit BBC, publicația susține că „milioane” de articole publicate de New York Times au fost folosite fără permisiunea acestuia pentru a face ChatGPT mai inteligent și susține că instrumentul concurează acum cu ziarul ca sursă de informații de încredere. Acesta susține că, atunci când este întrebat despre evenimentele curente, ChatGPT va genera uneori „extrase textuale” din articolele New York Times, care nu pot fi accesate fără a plăti un abonament. Acest lucru înseamnă că cititorii pot obține conținut New York Times fără să plătească pentru el – ceea ce înseamnă că ziarul pierde din veniturile din abonamente, precum și din click-urile de la persoanele care vizitează site-ul.

„După cum se arată în plângere, Microsoft şi OpenAI ne-au folosit munca pentru a dezvolta şi comercializa produsele lor generative de inteligenţă artificială fără a avea permisiunea de la Times”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al cotidianului.

Recent, un caz similar de încălcare a drepturilor de autor a fost introdus de un grup de autori americani, inclusiv romancierul „Game of Thrones”, George RR Martin, și John Grisham. Acest a urmat acțiunii în justiție introduse de actrița Sarah Silverman, precum și unei scrisori deschise semnate de autorii Margaret Atwood și Philip Pullman, prin care li se solicită companiilor de inteligență artificială să ofere despăgubiri pentru că le-au folosit munca.

Pe lângă aceste acțiuni, au existat multe cazuri de procese intentate împotriva dezvoltatorilor de așa-numită inteligență artificială generativă, artiștii dând în judecată generatorii de text-to-image Stability AI și Midjourney și susținând că funcționează doar dacă sunt instruiți cu privire la lucrări de artă protejate prin drepturi de autor.

Niciunul dintre aceste procese nu are încă o soluție. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *