◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Ce este metajurnalismul?

La întrebarea „Ce se poate spune despre metajurnalism?”, am putea răspunde printr-o descriere a acestui termen. În puține cuvinte, metajurnalismul este un jurnalism despre jurnalism. Din această perspectivă, metajurnalismul supune atenției consumatorului de madia, dar și celor avizați din presă activitatea și practica jurnalistică, subiecte despre: etica profesional-jurnalistică, aspecte privind configurarea unor structuri de putere din industria media și chiar despre chestiuni conexe din această industrie. Metajurnalismul poate fi aproximat cu un subdomeniu din jurnalism, prin care se pune sub lupă și este analizat mediul de presă, reliefând în aceste analize probleme despre transparență, responsabilitate și îmbunătățirea activităților jurnalistice. La noi, una din organizațiile jurnalistice cele mai avizate în tratarea unor probleme despre metajurnalism este Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Unul din site-urile acestei organizații este www. uzpr. ro. și de asemenea, tot din acest punct de vedere se poate vorbi și scrie despre Revista UZP. Pe acest site și în cadrul revistei se prezintă analize, critici și dezbateri despre etică și deontologie profesională în mass-media și alte probleme cu care se confruntă jurnalismul. Potrivit art. nr.3, din Statutul UZPR, însăși „scopul principal al UZPR, ca organizație jurnalistică, este promovarea creației publicistice și jurnalistice, ca domeniu distinct al vieții spirituale, consacrarea profesiei de ziarist, ca profesie de creație, cu importanță publică și socială recunoscută, precum și apărarea drepturilor, libertăților și demnității profesionale ale ziariștilor și libertății presei, în concordanță cu legile naționale și cu prevederile internaționale”. Tot din această perspectivă, pe site-ul uzpr.ro și în cadrul Revistei UZP sunt tratate și probleme despre codul jurnalistic de conduită și sunt prezentate dezbateri, conferințe, aspecte de la  Congresul privind jurnalismul și presa online.

Metajurnalismul din perspectiva UZPR poate juca un rol important pentru dezvăluirea falsurilor, manipulării, combaterii știrilor false și dezinformării sub orice formă. Metajurnalismul este focalizat pe aspectele etice din practica jurnalistică, putând evalua deciziile editoriale, evitarea conflictelor de interese în mas-media și tratarea unor subiecte sensibile. În metajurnalismul UZPR sunt prezentate politici media, legate de drepturile de autor și reglemenentări despre conținutul media. Se apreciază că, pe viitor, aceste discuții și poziționări metajurnalistice vor fi baza unor eventuale reforme și schimbări în mass-media din țara noastră.

Punând „sub lupă” activitatea și practica jurnalistică, metajurnalismul asigură menținerea integrității și responsabilității jurnalismului, educarea publicului în ceea ce privește producerea știrilor, identificarea problemelor cu care se confruntă industria de media, precum și îmbunătățirea conținutului jurnalistic.

               

Andrei Suman, UZPR Olt, „Pan M. Vizirescu”

(Revista UZP, nr. 32/2023)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *