◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

2024, an de record electoral: două miliarde de oameni din 50 de țări din lume, așteptați la urne

Se estimează că două miliarde de oameni din 50 de țări din întreaga lume ar putea merge la urne în 2024, mai mult decât în oricare alt an din istorie. Cu mize mari de voturi planificate în națiuni populate precum SUA, India și Indonezia, state autocratice, inclusiv Belarus, Iran și Rusia și aliații strategici Taiwan și Marea Britanie, alegerile din interiorul și dincolo de granițele Europei au potențialul de a afecta profund tabloul politic mondial. Potențialele schimbări guvernamentale ar putea înclina decisiv echilibrul geopolitic, afectând sprijinul occidental pentru Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, relațiile comerciale și economia globală interconectată. Alegerile vor testa, de asemenea, reziliența democrațiilor globale, pe fondul temerilor de creștere a revenirii democratice și a unei guvernări autoritare dure, relatează Euronews.

În iunie, cea mai mare rundă de alegeri transfrontaliere din lume va avea loc când se așteaptă să voteze peste 400 de milioane de oameni – alegerile europene. În iunie, alegătorii eligibili din cele 27 de țări membre ale UE îi vor alege pe cei care îi vor reprezenta în Parlamentul European, instituție aleasă democratic a blocului comunitar.

Un gigant în ceea ce privește numărul de alegători, acrutinul european a fost marcat la edițiile anterioare de o prezență slabă la vot. Alegerile vor decide, de asemenea, cine va conduce următoarea Comisie Europeană.

Mai departe, cruciale se vor dovedi din nou alegerile prezidențiale din SUA.  

Și președintele Portugaliei a convocat alegeri anticipate în noiembrie, după ce prim-ministrul António Costa a fost forțat să demisioneze – dar a rămas în funcție în calitate de interimar.

Belgia va organiza alegeri duble la începutul lunii iunie, alegerile europene și federale având loc în aceeași zi. Țara cu 11,6 milioane este cunoscută pentru aranjamentele complexe de împărțire a puterii, cu nu mai puțin de șapte partide în actualul său guvern de coaliție.

Alegerile din Austria s-ar putea dovedi foarte importante pentru Europa, la fel scrutinurile parlamentare din Lituania, pe 12 mai, și din Croația, în septembrie.

Rușii își vor alege următorul președinte pe 17 martie, alte „alegeri” fiind programate în Iran pe 1 martie și în Belarus pe 25 februarie.

Alegerile generale vor avea loc în Indonezia pe 14 februarie și în India între aprilie și mai. Votul indonezian este programat să fie cel mai mare scrutin din lume într-o singură zi, cu peste 200 de milioane de alegători eligibili. Taiwanul va merge la urne la alegerile prezidențiale în ianuarie, iar Marea Britanie va organiza alegeri generale înainte de sfârșitul anului 2024, a confirmat prim-ministrul Rishi Sunak. De asemenea, în România se vor înregistra toate rundele de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare, prezidențiale. (redacția UZPR)

Foto: Thor Deichmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *