◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Un an de activitate susținută a Grupului de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului din cadrul Academiei Române

Academia Română anunță funcționarea, de la începutul anului 2021, a Grupului de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului, având în componență cercetători din institutele Academiei Române care activează în domeniile socio-umane: Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga”, București, Institutul de Istorie ,,A.D. Xenopol”, Iaşi, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, Târgu Mureş, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București.

Potrivit Biroului de comunicare al Academiei Române,Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului activează sub patronajul președintelui Academiei Române, în cadrul Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române, și este coordonat de dr. Viorel Achim, cercetător principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, specialist în minorități etnice în România secolelor XIX-XX, politica de populație în România în anii 1940-1944, Holocaust, istoria țiganilor/romilor în România și Sud-Estul Europei.

Scopul Grupului este de a stimula cercetarea în institutele Academiei Române pe cele două teme, astfel încât acestea să devină într-un orizont de timp rezonabil un loc care să conteze în peisajul cercetării internaţionale cu privire la istoria antisemitismului şi Holocaust.

Intenţia creării acestui Grup a fost anunţată de preşedintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, la masa rotundă cu titlul „Antisemitismul și violența politică în România interbelică”, organizată pe 26 noiembrie 2020 de Academia Română, Centrul de Studii Transilvane şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

Grupul s-a organizat la începutul anului 2021, având deocamdată în componență 14 cercetători care activează în institutele Academiei Române. În cursul anului 2021 a fost stabilită misiunea grupului, organizarea sa internă, proiectele de cercetare fezabile în acest moment și proiectele de activităţi pentru următorii câţiva ani, iar prima sa activitate publică a fost colaborarea cu Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca la organizarea mesei rotunde „Memoria Holocaustului”, pe 27 ianuarie 2021.

În data de 15-16 decembrie 2021, Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului a organizat un workshop intern, în care a fost prezentată și aprobată strategia de cercetare și planificarea activităților. Între direcțiile principale de acțiune se numără angajarea Grupului de şi a membrilor săi în proiecte de cercetare originale şi inovative, în acord cu priorităţile cercetării internaţionale în domeniu, editarea de volume de documente referitoare la istoria antisemitismului şi Holocaustului din România, realizate la standardele cele mai înalte, valorificând experiența Academiei Române în publicarea izvoarelor istorice.

O direcție importantă o reprezintă stimularea doctoranzilor de la Şcoala de Studii Avansate a Academiei Române, precum şi a doctoranzilor de la diverse universităţi coordonaţi de membri ai Grupului pentru abordarea unor teme dedicate antisemitismului şi Holocaustului sau a unor teme înrudite.

Pentru anul 2022, calendarul de activităţi cuprinde, între altele, inițierea, la Bucureşti, în toamnă, a unei conferinţe anuale cu participarea cercetătorilor din Academia Română și din mediul universitar din ţară şi din străinătate, organizarea de mese rotunde în cadrul unor manifestări științifice cu acoperirte națională, instituirea unei colecții editoriale care să reunească studiile realizate în cadrul Grupului.

Cu prilejul workshop-ului, în data de 15 decembrie 2021 au fost prezentate două comunicări ştiinţifice: „Să îți salvezi sau să îți ucizi aproapele? Câteva cazuri de clerici ortodocși care au contribuit decisiv la salvarea evreilor în timpul Holocaustului românesc”, de dr. Ionuț Biliuță, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureş, și „Repere privind problema evreiască la sfârşitul secolului al XIX-lea. Opinie publică şi asociaţionism”, de dr. Liviu Brătescu, de la Institutul de Istorie ,,A. D. Xenopol”, din Iaşi.

Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului din cadrul Academiei Române își manifestă deschiderea pentru colaborarea cu alte centre de cercetare și specialiști din ţară și din străinătate care se ocupă de studierea antisemitismului şi Holocaustului, pentru constituirea unei direcții solide și coerente de cercetare a acestei teme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *