◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.10.2024

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv lansează o nouă serie de evenimente online „Portret de autor” (29 octombrie 2020)

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv lansează o nouă serie de evenimente online, adaptate realităților culturale prezente. Astfel, ICR Tel Aviv inaugurează seria „Portret de autor” în cadrul căreia vor fi realizate incursiuni culturale în activitatea literară a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale israeliene care au rădăcini românești sau care realizează frecvente schimburi culturale cu comunitatea israelienilor de origine română.

Prima videogramă din această serie îi este dedicată autoarei israeliene de origine română Maria Găitan Mozes, aflată în dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv. Materialul reprezintă un periplu virtual prin istoria Școlii de literatură „Mihai Eminescu” de la București, a cărei absolventă a fost aceasta, precum și prin cariera literară și didactică de peste 70 de ani în domeniu. Autoare publicată în paralel în cele două țări, Israel și România, nonagenara Maria Găitan Mozes este o sursă de amintiri literare prețioase despre activitatea scriitorilor israelieni de limbă română de-a lungul a jumătate de secol.

Materialul video, în limbile română și ebraică și cu subtitrare în limba engleză, va fi înregistrat în prealabil și transmis în premieră la data de 29 octombrie 2020, ora 18.00, pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ.

Maria Găitan Mozes este o autoare de poezie, proză și literatură pentru copii. Născută în satul Vărzăreștii Noi (actualmente în Republica Moldova), a ajuns în România în 23 august 1944 ca refugiată de război, a urmat cursurile Școlii Pedagogice și a fost învățătoare. A fost selecționată pentru talentul ei literar și gazetăresc în prima promoție a Școlii de literatură „Mihai Eminescu” în anii ’50, fiind colegă cu cei care aveau să devină marii scriitori români Nicolae Labiș, Aurel Rău, Gheorghe Tomozei, Florin Mugur, Lucian Raicu ș.a. A fost ani de zile redactor la revistele pentru copii și tineret și a publicat numeroase cărți între care Sub tâmpla cerului, Las inima să spună, Zâmbind sub poverile vieții. A imigrat în Israel în 1977 și s-a integrat în mișcarea literară a scriitorilor israelieni de limba română cu sprijinul lui I. Schechter, al lui Eugen Campus, Gina Sebastian Alcalay, Solo Iuster și Andrei Strihan. A fost membră a Cenaclului „Punct”, susținută de Andrei Strihan, fostul ei profesor de la Școala de Literatură. A publicat în periodicele „Ultima oră”, „Tribuna Magazin”, „Orient Expres”, „Gazeta Românească”, „Izvoare”, „Orient Expres”, „Punct”. A publicat numeroase volume în limba română, parte dintre ele fiind și traduse în ebraică. A activat peste 20 de ani în cenaclu alături de Zoltan Terner, Shaul Carmel, Luiza Carol, Andrei Fischoff, Getta Berghoff, Solo Har. Alexandru Mirodan i-a semnat prefața unor cărți publicate în Israel.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

 

leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *