Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 36 de milioane de oameni din regiunea europeană, care include 53 de țări și se extinde până în Asia Centrală, au fost afectate de Covid (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136487, postat pe 27 iunie 2023): Filiala europeană a OMS, afirmă despre Covid căeste „o boală complexă despre care știm încă foarte puține” deși unul din 30 de europeni a suferit de Covid pe termen lung în ultimii trei ani. „Unul din 30 de oameni încă se luptă să revină la o viață normală. Unul din 30 de oameni ar putea suferi în tăcere, lăsați în urmă, în timp ce alții se îndepărtează de Covid-19”, a spus dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa.
Covid-19 nu a dispărut
Pentru Agenția Mondială a Sănătății a ONU, Covid-ul lung rămâne un punct orb flagrant în cunoaștere, care trebuie completat urgent: „Ascultăm apelurile de la pacienții cu Covid de lungă durată și de la grupurile de sprijin și creștem gradul de conștientizare cu privire la situația lor, dar în mod clar mai este un drum lung de parcurs pentru a o înțelege”, a adăugat dr. Kluge, menționând că fără dezvoltarea unor diagnostice și tratamente cuprinzătoare pentru multă vreme, va fi dificil să ne recuperăm cu adevărat din pandemie. „Încurajăm cercetările suplimentare și îndemnăm pe cei eligibili pentru vaccinarea Covid-19 să se vaccineze. Această boală puțin cunoscută trebuie luată în serios, în toate sectoarele sănătății și societății, și trebuie să ne asigurăm că pacienții au acces la îngrijiri suficiente”, a subliniat el.
Pentru regiunea europeană a OMS, vara aceasta va fi prima după mai bine de trei ani fără amenințarea Covid-19. Cu toate acestea, chiar dacă poate părea altfel, „Covid-19 nu a dispărut”, avertizează OMS-Europa. Nu trebuie să lăsăm garda jos în fața Covid-19, a avertizat Biroul European al OMS. „Aproape 1.000 de noi decese din cauza Covid-19 continuă să aibă loc în fiecare săptămână în regiunea europeană, iar aceasta este o subestimare din cauza scăderii numărului de țări care raportează în mod regulat decese cauzate de Covid-19 la OMS”, a mai spus dr. Kluge, adăugând că boala continuă să îi afecteze în mod disproporționat pe cei mai slabi și cei mai vulnerabili.
Provocarea unei veri „neobișnuit de calde” în Europa
Cealaltă sursă de îngrijorare se referă la „vara 2023 neobișnuit de fierbinte” în Europa. Îngrijorarea OMS vine în momentul în care Spania și Portugalia au înregistrat încă din 20 iunie 2023 temperaturi de peste 40 de grade, crescând semnificativ riscul de incendii de vegetație. „Un nou raport al Uniunii Europene și al Organizației Meteorologice Mondiale a avertizat că Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală începând cu anii 1980 și căldura extremă a lunilor de vară devine norma și nu mai este o excepție” , a argumentat dr. Kluge, care a mai spus că în 2022, căldura extremă a provocat 20.000 de morți numai în perioada iunie-august, în regiunea europeană a OMS.
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Foto: Huyen Tran Thu/Pixabay