Cel puțin 2.013 de persoane au murit în Mediterana Centrală, încercând să traverseze marea pentru a ajunge în Europa în 2023, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Cifra este probabil subreprezentativă pentru numărul real, deoarece „bărcile fragile de fier care fug din Tunisia au cauzat probabil atât de multe epave care au rămas neraportate”, a declarat purtătorul de cuvânt al OIM, Flavio Di Giacomo, pe X (fostul Twitter).
Potrivit EURACTIV, mulți migranți din Africa Subsahariană pleacă din orașul tunisian Sfax, încercând să ajungă pe insula italiană Lampedusa. Deși Sfax și Lampedusa se află la doar 188 de kilometri una de cealaltă, acea porțiune de mare este extrem de periculoasă, din cauza prezenței multor bancuri, în special aproape de insulele tunisiene Kerkennah, care au vedere la orașul Sfax. Bărcile de fier pe care pleacă mulți migranți sunt supraaglomerate, creând un risc mare de decese.
Numărul plecărilor a crescut și din Libia în 2023, atât de pe coasta Tripolitană, cât și de pe coasta Cirenaică. Potrivit datelor Ministerului italian de Interne, la 22 august, 105.483 de persoane au ajuns pe coastele italiene, traversând Marea Mediterană. Pentru aceeași perioadă, acestea au fost 51.328 în 2022 și 35.480 în 2021.
Într-un raport transmis presei, agenția de frontieră a UE Frontex a declarat că „Marea Mediterană Centrală rămâne cea mai activă rută către UE în acest an, cu peste 89.000 de detecții raportate de autoritățile naționale în primele șapte luni ale anului 2023. Acesta este cel mai mare total pe această rută pentru această perioadă din 2017”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia