◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Staff-ul Uniunii Europene, vizat de programul-spion Pegasus

Uniunea Europeană a găsit dovezi că smartphone-urile folosite de unii dintre angajații săi au fost compromise de software-ul de spionaj Pegasus, a declarat un înalt oficial din blocul comunitar într-o scrisoare citată de Reuters. Într-o scrisoare trimisă parlamentarului european Sophie in ‘t Veld, comisarul european pentru justiție Didier Reynders a declarat că producătorul de iPhone Apple l-a anunțat în 2021 că telefonul său ar fi fost piratat folosind Pegasus, un instrument dezvoltat și vândut clienților guvernamentali de firma de supraveghere israeliană NSO Group.
Avertizarea de la Apple a declanșat inspecția dispozitivelor personale și profesionale ale lui Reynders, precum și a altor telefoane folosite de angajații Comisiei Europene, se arată în scrisoare. Deși investigația nu a găsit dovezi concludente că telefoanele lui Reynders sau ale personalului UE au fost piratate, anchetatorii au descoperit „indicatori de compromis” – un termen folosit de cercetătorii de securitate pentru a descrie că există dovezi care arată că a avut loc un hack.
Scrisoarea lui Reynders nu a oferit mai multe detalii și a spus că „este imposibil să atribuim acești indicatori unui anumit făptuitor cu deplină certitudine”. Acesta a adăugat că ancheta este încă activă, notează EURACTIV.
O purtătoare de cuvânt a NSO a declarat că firma va coopera cu anche a UE care se desfăşoară în acest caz. Pe de altă parte, NSO Group este dat în judecată de Apple Inc pentru încălcarea termenilor de utilizare și a acordului de servicii.
Scrisoarea lui Reynders – care a fost împărtășită cu Reuters de către in ‘t Veld, raportorul comisiei – arată că oficialii din Ungaria, Polonia și Spania au fost sau erau în curs de a fi chestionați cu privire la utilizarea Pegasus. In ‘t Veld a spus că este imperativ să se afle cine a vizat Comisia UE, sugerând că ar fi deosebit de scandalos dacă s-ar constata că un stat membru al UE este responsabil. De asemenea, Comisia Europeană a ridicat problema autorităților israeliene, cerându-le să ia măsuri pentru „prevenirea folosirii abuzive a produselor lor în UE”, se spune în scrisoare. (redacția UZPR)
Foto: pixbay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *