◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

ONU. Protejarea
mineralelor esențiale

Pe 26 aprilie 2024, secretarul general al ONU a lansat o inițiativă pentru a asigura corectitudinea, sustenabilitatea și respectarea drepturilor omului pe tot parcursul procesului de aprovizionare și utilizare a mineralelor esențiale pentru tranziția către o energie curată. Noul grup de experți privind mineralele esențiale pentru tranziția energetică reunește un grup divers de guverne, organizații și agenții ONU pentru a dezvolta un set de principii comune, voluntare, pentru a proteja standardele sociale și de mediu, menite să integreze justiția în tranziția energetică (https://news.un.org/fr/story/2024/04/1145141): „O lume alimentată de energie regenerabilă este o lume înfometată de minerale esențiale”, a declarat secretarul general António Guterres la lansarea Grupului pentru Minerale Esențiale.

Pentru țările în curs de dezvoltare, această nouă cerere reprezintă o mare oportunitate de a crea noi locuri de muncă, de a diversifica economiile și de a crește semnificativ veniturile, a continuat el, subliniind că aceasta necesită un management eficient: „Cursa către consumuri energetice zero nu poate călca în picioare pe cei săraci… revoluția energiei regenerabile este în curs, dar trebuie să ne asigurăm că se face într-un mod care să ne îndrepte către justiție”. Guterres și-a anunțat propunerea de a crea acest grup în timpul summitului COP28 privind climă, care a avut loc la Dubai la începutul lunii decembrie 2023.

 

Cererea crește vertiginos

Pe măsură ce urgența climatică se înrăutățește, cererea de minerale esențiale pentru tehnologiile cu energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare, turbinele eoliene și vehiculele electrice crește vertiginos.

De exemplu, litiul este necesar pentru a produce baterii de înaltă eficiență, dispozitive electronice și vehicule electrice, cererea fiind estimată să crească cu peste 1.500% în următorii 10 ani, potrivit agenției Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). O cerere în creștere similară este de așteptat pentru nichel, cobalt și cupru. Cererea în creștere ar putea fi un avantaj extraordinar pentru multe țări în curs de dezvoltare, în special în Africa, care deține mai mult de o cincime din rezervele mondiale din peste zece metale esențiale pentru tranziția energetică.

 

Piatra de temelie a răspunsului ONU

Guterres a subliniat că țările în curs de dezvoltare nu pot fi retrogradate la partea de jos a lanțului valoric al energiei curate – pur și simplu ca furnizori de materii prime de bază: „Nu este de mirare că țările în curs de dezvoltare bogate în resurse cer acțiuni urgente pentru a se asigura că ele și comunitățile lor beneficiază de producția și comerțul cu minerale esențiale; și că oamenii și natura sunt protejate”, a spus el.

Șeful ONU a oferit sprijinul deplin al noului grup al ONU pentru metale esențiale. Grupul este coprezidat de ambasadorul Nozipho Joyce Mxakato-Diseko al Africii de Sud la ONU și de directorul general pentru energie Ditte Juul Jørgensen al Comisiei Europene. Printre membrii săi se numără Australia, Botswana, Brazilia, Chile, China, Columbia, Republica Democrată Congo, Egipt, India, Indonezia, Japonia, Kazahstan, Namibia, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, Vietnam, Zambia și Zimbabwe, alături de Uniunea Africană, Uniunea Europeană, Națiunile Unite, entități interguvernamentale și organizații neguvernamentale.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *