◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Lansarea cărții „Mărturii documentare prahovene despre jertfele Armatei Române în Războiul pentru Întregirea Neamului”

În Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești a avut loc lansarea cărții „Mărturii documentare prahovene despre jertfele Armatei Române în Războiul pentru Întregirea Neamului”. 

Activitatea a fost organizată de bibliotecă și Serviciul județean Prahova al Arhivelor Naționale și a fost  moderată de doamna ec. Mihaela Radu, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești.

Invitați speciali au fost: colonel (rtg) Constantin Chiper, colonel (r) Puiu Cujbă, prof. Traian Lazăr.

Doamna director Mihaela Radu a salutat cu respect realizarea acestui „Catalog” ce pune în evidență fondurile și colecțiile proprii existente în cadrul Serviciului Județean Prahova al Arhivelor Naționale, „Catalog” dedicat Sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din 1918, în scopul informării specialiștilor și publicului larg în legătură cu existența unor documente prin care să se omagieze momentul centenar.”

Colonel (rtg) Constantin Chiper a apreciat lucrul în echipă și cercetarea unui număr mare de documente  existente în arhivele militare. A făcut o succintă prezentare a unor unități militare prahovene sau din țară care au acționat în județul Prahova, în timpul Primului Război Mondial.

Colonel (r) Puiu Cujbă  a menționat faptul că această carte răspunde interesului manifestat de prahoveni pentru a afla informații despre cei care au murit eroic pe front și a afirmat că trebuie să fie foarte bine promovată și editată într-un număr cât mai mare de exemplare.

A făcut cunoscute și alte cărți despre eroii prahoveni.

Profesor Traian Lazăr a evidențiat faptul că acest volum, care a ajuns până la litera „H”,  face parte dintr-un proiect mai amplu de cercetare care va fi continuat. A făcut cunoscută componența echipei care a contribuit la realizarea lui: Rodica Gheorghiță Badea, Cristina Pană, Mălina Turturică, Elena Voica, coord. Raluca Andreescu, ediție îngrijită de Mihaela Radu.

I-a atribuit cărții câteva merite: faptul că a fost realizată de un grup de cercetători, alegerea temei și a titlului, importanța acordată documentului pentru cunoașterea istoriei, felul în care au fost  făcute inteligibile documentele, seriozitatea, stilul concis, sobru în care este redactată.

Într-o prezentare amplă Raluca Andreescu a evidențiat motivația și structura cărții, importanța registrelor de stare civilă pentru realizarea ei,  dificultățile cu care s-au confruntat și felul în care au fost rezolvate, prezentarea realității dintr-un unghi de vedere nou.

Și-a exprimat speranța că această carte va constitui o bază solidă de studiu pentru cunoașterea istoriei locale și naționale.

Director Mihaela Radu a menționat, în final, datoria pe care o avem cu toții pentru cunoașterea și omagierea eroilor neamului: „Eroii știuți sau neștiuți, biruitori sau înfrânți, anonimi sau rămași în legendă, au intrat în conștiința noastră ca și limba, tradițiile sau frumusețile plaiurilor românești. Și tocmai de aceea suntem datori să prețuim jertfa celor ce au luptat de-a lungul istoriei pentru realizarea marilor idealuri – apărarea patriei, întregirea neamului românesc, libertatea și demnitatea poporului român”.  

 

Elena TRIFAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *