◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Primul concert public al compozitorului George Enescu, la Slănic-Moldova   

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea compozitorului, violonistului, pianistului și dirijorului George Enescu, cel mai mare muzician român, personalitate proeminentă a culturii naționale și universale (n. 19 august 1881, Liveni, jud.Botoșani – d. 4 mai 1955, Paris). 

Este înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Capitala Franței, în stânga mormântului compozitorului Georges Bizet, în secțiunea 68. 

A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, după care urmează studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Între 1888-1894 studiază la Conservatorul din Viena, iar în vara anului 1889, în prima sa vacanță pe care o petrece în țară, concertează pentru prima oară în public, la Slănic-Moldova, când încă nu împlinise vârsta de 9 ani, și la 88 de ani de la descoperirea primului izvor cu apă minerală de către serdarul Mihail Spiridon. 

Cu ce prilej? Ne răspunde o corespondență a ziarului ,,Constituționalul” din 2 august 1889: ,,În cadrul unui concert dat în folosul săracilor din Slănic”. De pe atunci își inaugurează Enescu lunga sa carieră filantropică. Cu prilejul primei sale înfăţişări publice, în chioşcul de muzică al staţiunii, aflat în apropierea Cazinoului Regal, George Enescu a executat o fantezie după opera lui Gaetano Donizetti, ,,La Fille du Régiment” şi ,,Fantaisie brillante sur Faust” după Charles Gounod. Iar corespondentul publicației mai menționează: ,,Tânărul Enescu, numai de opt ani, mânuiește vioara cu o dibăcie admirabilă”. 

Vizita lui George Enescu la Slănic-Moldova este descrisă și în cartea ,,Enescu” (1968), a reputatului muzicolog Emanoil Ciomac, cel care a tradus opera „Oedip” a lui George Enescu, traducere despre care marele compozitor a declarat a fi singura valabilă și care l-a mulțumit pe deplin. De asemenea, despre concertul lui George Enescu la Slănic-Moldova amintește și muzicologul Teodor Bălan, în lucrarea ,,Acasă la Enescu” (1977). 

La Tescani (pe DN 2G, Bacău-Moinești) funcționează Secția ,,Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” a Muzeului Național George Enescu, la 35 km de Bacău, 14 km de Moineşti și  circa 60 km de Slănic-Moldova. Muzeul funcţionează în fostul conac al familiei boiereşti Rosetti-Tescanu și are statut de monument istoric. 

După întâlnirea Marucăi Cantacuzino, născută Rosetti-Tescanu, cu George Enescu, în 1909, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor. 

Bunăoară, la Tescani a definitivat capodopera sa lirică, ,,Oedip”, pe care a dedicat-o Marucăi.

Prin Actul de donaţie făcut de Maria Cantacuzino-Enescu în 1947, conacul familiei sale a devenit aşezământ cultural. În 1980 a fost inaugurată ,,Casa Memorială Rosetti-Enescu” din incinta imobilului principal, devenită, în 1990, Centrul de Cultura Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură ,,Rosetti Tescanu-George Enescu”. Din anul 2007, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional ,,George Enescu”. Aici se mai află săli de concerte și conferințe, ateliere multifuncţionale, galerii de artă, biblioteci, săli de lectură şi audiţie. 

Și tot aici au loc anual evenimente de tradiţie, precum Festivalul internațional ,,Enescu-Orfeul Moldav” și Tabăra internaţională de Pictură de la Tescani.

Surse și explicații foto: Foto 1, 2 și 4, Site-ul Muzeului Național ,,George Enescu”, www.georgeenescu.ro; Foto 3, bustul lui George Enescu, sculptură în bronz aflată în Parcul Central al stațiunii Slănic-Moldova, autor: Costică Paraschiv; foto Romulus-Dan Busnea 

Romulus-Dan BUSNEA / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *