◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Raport. Schimbările climei afectează vița-de-vie – și scumpesc vinul

Un nou raport elaborate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) citat de Euronews, arată că producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice sunt considerate un factor major.

Băutura a atins cel mai scăzut nivel din 1962. Experții dau vina pe „condițiile de mediu extreme”, inclusiv secetele și incendiile, care au determinat tendința de scădere a producției. Deși schimbările climatice nu sunt în totalitate de vină, arată documentul OIV, aceste condiții sunt cea mai mare provocare cu care se confruntă industria. Vița-de-vie este cultivată în zone din întreaga lume care sunt puternic afectate și foarte de vulnerabile la schimbările climatice. Aceste condiții au dus la o scădere bruscă a producției, impactând regiunile majore producătoare de vin din emisferele nordice și sudice. În UE, producția de vin a scăzut cu 10% în 2023 – al doilea cel mai scăzut volum de vin înregistrat de la începutul secolului. Italia a fost una dintre țările producătoare de vin care a suferit cel mai mult, cu o scădere a productivității cu 23%. Precipitațiile abundente care au cauzat mucegai în regiunile centrale și sudice, alături de inundații și daune provocate de grindină, au condus la cel mai mic volum de producție din 1950.

Producția a scăzut și în alte țări europene producătoare de vin. Germania a înregistrat o scădere de 3,8%, Ungaria cu 2,1% și Austria cu 6,5%. Spania a cunoscut, de asemenea, o scădere notabilă, atingând cea mai scăzută producție din 1995 – în scădere cu peste 20% față de 2022. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *