◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Jurnaliștii georgieni independenți față în față
cu legislația restrictivă

O delegație a Centrului European pentru Libertatea Presei și Presei (ECPMF) a încheiat recent o călătorie de informare la Tbilisi, Georgia, ca parte a unui proiect finanțat de National Endowment for Democracy (NED). Pe parcursul călătoriei, ECPMF s-a întâlnit cu jurnalişti georgieni şi lucrători mass-media, jurnalişti care lucrează în exil la Tbilisi, ONG-uri, activişti, personalităţi politice, Comisia Naţională de Comunicaţii şi biroul Apărătorului Public (Ombudsman) al Georgiei. Potrivit ecpmf.eu, scopul călătoriei a fost de a extinde rețeaua ECPMF în această țară și de a obține o mai bună înțelegere a situației libertății presei pe teren. Aceasta a inclus întâlniri în persoană din 19-22 martie 2024 și o serie de întâlniri online pe parcursul lunii următoare.

Întâlnirile au prezentat o imagine a libertății presei în criză, cu campanii de calomnie, mecanisme de finanțare instabile, amenințări cu violența fizică și legislație restrictivă, toate planând asupra jurnaliştilor independenţi într-o societate profund polarizată politic.

Reînvierea legii privind agenții străini, la începutul lunii aprilie, a reaprins temerile că legislația influențată de Rusia ar fi folosită pentru a reduce la tăcere vocile critice. Legea propusă a provocat un val de proteste în masă în toată țara. Proiectul de lege cere ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse străine să fie etichetate drept „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine”. Acestea ar fi, de asemenea, obligate să depună declarații financiare anuale, iar neînregistrarea ar duce la amenzi mari. Unele instituții de presă independente au declarat pentru ECPMF că se tem că proiectul de lege va duce la închidere.

Pe de altă parte, jurnaliştii cu care ECPMF s-a întâlnit la Tbilisi şi-au exprimat îngrijorarea că reprezentanţii guvernului i-au contactat direct pe donatorii lor, pentru a le discredita sau critica munca. Cele mai multe canale critice din Georgia se bazează în mare măsură pe finanțarea donatorilor, iar eforturile de a restricționa această sursă de venituri reprezintă o amenințare existențială serioasă pentru mass-media independentă din țară. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *