◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.05.2024

Credite fiscale de zeci
de milioane de dolari pentru jurnalism, în bugetul statului New York pe 2025

Parlamentarii din New York au aprobat credite fiscale în valoare de 90 milioane de dolari, în bugetul statului pe anul 2025, pentru a angaja jurnaliști locali. „Niciodată până acum nu am avut acest tip de legislație în istoria SUA. Este un moment istoric, monumental”, a declarat Jon Schleuss, președintele NewsGuild-CWA, care reprezintă zeci de redacții locale.

Potrivit axios.com, creditele fiscale, spre deosebire de granturile finanțate de guvern, sunt văzute ca fiind mai puțin susceptibile de a crea o dinamică în care un canal de știri local să se simtă compromis de sprijinul finanțat de guvern.

Prevederea, care a fost adoptată în weekend de Senatul și Adunarea statului New York, face parte dintr-un proiect de lege mai amplu al bugetului de stat, care se așteaptă să fie semnat în curând de guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul. Acesta creează 30 de milioane de dolari pe an în credite fiscale anual timp de trei ani, cu intenția de a proteja locurile de muncă actuale în jurnalism și de a crea altele noi. Posturile eligibile pot primi un credit fiscal rambursabil contra 50% din primii 50.000 de dolari din salariul unui jurnalist. Nicio redacție nu poate primi mai mult de 300.000 de dolari.

Punctele de vânzare cu mai puțin de 100 de angajați sunt eligibile pentru până la 13 milioane de dolari din creditele fiscale desemnate anual, iar punctele de vânzare cu mai mult de 100 de angajați vor fi, de asemenea, eligibile pentru credite de până la 13 milioane de dolari anual. Restul banilor vor fi alocați pentru a stimula toate magazinele să angajeze noi posturi în jurnalism. „Apreciem că parlamentarii s-au asigurat în special că punctele de vânzare mici și mijlocii sunt tratate corect în acest plan”, consideră Coaliția Rebuild Local News Coalition, într-un comunicat.

Noul proiect de lege face parte dintr-un efort mai amplu al statelor americane de a finanța jurnalismul prin diferite măsuri. Membrii consiliului din Washington au introdus anul trecut un proiect de lege, primul de acest fel, pentru a emite tichete finanțate de guvern pentru locuitorii orașului, pentru a le dona către instituțiile de jurnalism locale alese de ei. Legislatorii din New Mexico au adoptat un proiect de lege, în primăvara trecută, prin care se alocă 125.000 de dolari pentru extinderea unui program de burse de știri locale și de stagiu derulat de Universitatea din New Mexico.

Parlamentarii din California au adoptat anul trecut un proiect de lege care alocă 25 milioane de dolari unui program de burse finanțat de stat prin UC Berkeley Graduate School of Journalism, care sprijină relatarea locală în zonele subreprezentate.

Politicienii din New Jersey au adoptat un proiect de lege încă din 2018 pentru a aloca 5 milioane de dolari unui „consorțiu de informare civică” independent, pentru a sprijini știrile locale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *