◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Simpozion aniversar la Vaslui

Miercuri 29 aprilie, în sala mare a Centrului de Afaceri  Vaslui a avut loc un eveniment banal și convențional la prima vedere, dar neobișnuit prin amploarea lui și, mai ales, prin concluziile la care te obligă. Aproximativ 40 de persoane – majoritatea oameni importanți ai orașului și județului, s-au adunat să-l celebreze pe Prof. Dr. Dumitru V. Marin cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață, în cadrul simpozionului „Jurnalistică și cultură națională la Vaslui”.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (al cărei membru este și Dumitru V. Marin) a fost reprezentată oficial de Miron Manega, membru în Consiliul Director și purtător de cuvânt al Uniunii, și Mariana Păduraru, asistentă de cabinet la UZPR, care i-au înmânat aniversatului o diplomă de excelență specială „pentru prodigioasa activitate literară și jurnalistică și devotamentul față de actul de cultură”. Pe diplomă sunt menționate statisticile activității lui Dumitru de-a lungul celor 80 de ani de viață: 64 de ani de activitate profesională, 28 de ani de studii, 4 profesii, 52 de cărți tipărite, 5 ziare și reviste înființate, 30 de ani de funcționare neîntreruptă a TVV, prima televiziune privată din România (Licența 001/TV/1993), înființată de Dumitru V. Marin și urmărită de 500.000 de telespectatori. Ar mai fi de adăugat că profesorul Dumitru V. Marin, cetățean de onoare în trei județe (dar nu și în propriul județ) este cel căruia in se datorează amplasarea, în 1975, a statuii ecvestre a lui Ștean cel Mare de la Podul Înalt (sculptor Mircea Ștefănescu), precum și coordonarea lucrărilor de construcție a întregului monument. „Dumitru V. Marin este un fel de rechin – a spus, printre altele, în cuvântul omagial, Miron Manega – în sensul în care, mi-a spus mie cineva, rechinii sunt niște pești care se mișcă tot timpul, chiar și atunci când dorm. Dacă se opresc din mișcare, mor. Pe Dumitru V. Marin îl ține în viață și va continua să-l țină, tocmai mișcarea în câmpul presei și al culturii”. Înmânându-i diploma, dar și însemnele centenare ale UZPR, Mariana Păduraru a adăugat că „așa cum Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a împlinit, în 2019, 100 de ani de existență, așteptăm cu răbdare ca și domnul profesor Dumitru V. Marin să celebreze, în plină activitate, propriul centenar”.

 Evenimentul, intitulat „Jurnalistică și cultură națională la Vaslui”, a avut, prin consistența și anvergura lui, caracterul unui veritabil festival: expoziție de carte și presă, expoziție de pictură și caricatură, lansări și prezentări de carte, recitaluri de muzică vocală și instrumentală (cu accent pe muzica folclorică, interpretată de copii), într-un cuvânt un adevărat carusel al activităților culturale din orașul Vaslui, al căror principal ferment este profesorul Dumitru V. Marin. Evenimentul a fost moderat de doctorul Valeriu Lupu iar dintre vorbitori s-au remarcat: viceprimarul Cătălin Mândru, Dumitru Brăneanu (filiala USR din Bacău), preotul Cătălin Gubernat de la Episcopia Hușilor, Corina Gherman (Casa Armatei din Iași Dan Teodorescu de la filiala UZPR Iași,  Nicolae Viziteu (care a avut și expoziția de caricatură), Luminița Cozmei etc. 

Întregul eveniment, dar în primul rând sărbătorirea aniversară a profesorului Dumitru V. Marin, poate fi considerat un moment de mândrie pentru orașul Vaslui, căci personalitatea aniversatului depășește granițele județului și chiar ale țării. Căci nu este doar o personalitate polivalentă (etnolog, romancier, monografist, om de presă, întreprinzător privat, politician) ci și un om al performanțelor de top, care nu se sfiește să-și recunoască public valoarea: „N-am avut timp de nimicuri, bârfe, șmenuri, n-am avut somn, m-am documentat excesiv la orice volum tipărit […], am ținut cont de toate reacțiile posibile, am îndrăznit… calculat. Așa că mi-am comandat până și statuie (bust) și chiar pe mormânt am conceput o lumânare stilizată care semnifică: VIAȚA”.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România e onorată să aibă în rândurile ei o asemenea „tornadă” de muncă și creație.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR ROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *