◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Salon cultural mozaic Gutenberg Arad,
de primăvară

Flori și o carte! Clipe din pagini! Revista la Salon! Taraf de bon ton! Recital liric muzical pentru Femeia Eterna Romanță! Forum și amintiri! Salon cultural mozaic Gutenberg Arad de primăvară și café-concertul însoțitor s-a desfășurat sâmbătă, 23 martie 2024, la orele amiezii la Sala „Galla” a Hotelului Forum Continental Arad. În calitate de moderatori și de orchestratori au fost Carina A. Baba, Florica R. Cândea și Ioan Alexandru Ardelean, care au făcut dovada unor gazde ospitaliere și plăcute.

Voci tinere, talente adevărate, care au depășit deja aria afirmării, instrumentiștii Andrei Borugă și Alex Bozgan, au introdus publicul în atmosfera plăcută a unei întâlniri prietenești de mozaic cultural. Întreaga atmosferă a fost întreținută și de taraful reunit din Macea (Valer Muler și Ioan Chișeoan) prin grija domnului Ioan Alexandru Ardelean, care în chip de Baci Ghiuri Hămfău a rostit poeme în pilde), dar și de intervenția folk prin Lucian Gevelegian.

Apoi o voce consacrată de Salon, dascălul Carina A. Baba, a precedat și prezentat „Recital de lirică feminină – Femeia Eterna Romanță” (cedând microfonul autoarelor: Lucia Bibarț, Florica R. Cândea, Livia Ciupav, Adina Matei, Ioana Nistor, Margareta Neron, Eugenia Ponta Pete și un debut surprinzător și apăsător de bun, Gabriela Marco). Narcise, flori de magnolii și lalele au fost oferite de familia Eugeniu și Mia Criste tuturor femeilor prezente în eterna lor romanță!

Un alt segment/fragment/moment a fost consfințit de prezentarea revistelor Gutenberg, Universul cărții din luna decembrie (anul trecut) și martie (anul acesta). Ca o întregire a arcului peste timp a fost mult apreciată expoziția Constelația Gutenberg de 15 ani, cu exemplare oferite spre colecții personale. Inedită lansare de carte la Salon Gutenberg.

Este deja bine știut că Florica R. Cândea iubește surprizele, reușind de fiecare dată să îi lase uimiți pe prietenii și colaboratorii revistei. Practic, pe lângă lansarea numărului 58 al revistei Gutenberg, Universul cărții, a avut loc și lansarea volumului „Clipe din pagini”, volum despre care nu știa și nu bănuia nimeni, excepție Ecaterinei Mehesz, vinovata (fără vină) de această minunată surpriză.

Volumul „Clipe din pagini (poeme noi)” – a zecea carte de confesiuni (poeme noi în ritm modern și formă scurtă și a treizecea din carieră) semnată de Florica R. Cândea – a văzut lumina tiparului de curând (martie 2024, Arad, Editura Gutenberg, 152 de pagini, concepție copertă și ilustrații – Cristian D. Sida) și a avut parte de o lansare de poveste (într-o poveste) și anume în cadrul Salonului Gutenberg de primăvară.

În atipic suflu de apartenență la Salon, „răspunsuri” cântate la prezentarea volumului de poeme au fost date de Eugenia Ponta Pete și Florica Mureșan (în inedit duet cu autorul Florica R. Cândea). Noua carte se găsește la autor.

În aceeași atmosferă de entuziasm și lirism, au fost primiți noi membri la Salon: Geanina Sabău, Teodora Artimon, Maria Truță.

Doi oaspeți dragi, ca într-un dialog al generațiilor, au primit distincții – „Certificat de apreciere”: pictorul iconar maestrul Corneliu Artimon a primit Certificat de apreciere pentru toată activitatea expresiei artistice, iar tânărul artist fotograf Cătălin Moisă a primit pentru debut un Certificat de membru al Salonului.

Moment dedicat memoriei celei care a fost doamna Maria Aiftincăi. S-a amintit de întreaga carieră de rapsod popular al celei care ne-a părăsit prea devreme, în urmă cu doar câteva zile – Maria Aiftincăi – custode al Colecției Etnologice „La Marițuca” din localitatea Vladimirescu, jud. Arad.

Au fost multe intervenții din partea publicului-auditor prin voci precum Horia Truță, Lucia Bibarț, Augustin Mureșan, Iuliana Pintea, Ioan Valeriu Tuleu, Iulia Birta (Máko Ungaria). Dl. Vasile Filip, reales recent în fruntea filialei „Ioan Slavici” Arad a UZPR, a transmis un mesaj de felicitare tuturor participanților la Salonul cultural mozaic Gutenberg de primăvară.

Întâmplarea-întâlnire de la Salon mozaic cultural de primăvară face dovada unor experiențe ușor de trăit și mult apreciate:

Birta Julia Mihaéla: „Simplitate, eleganță, poezie și o atmosferă încărcată cu multe emoții, lacrimi și un acompaniament muzical de mare clasă. FELICITĂRI!”;

Daniela Iosim: „Bunul Dumnezeu mi-a oferit șansa de a fi acolo, prin generozitatea Doamnei Cândea căruia încă odată ii spun un Mare mulțumesc!”;

Iulia Pintea: „Momentele de ieri vii ne vor fi cat vom trăi!”;

Lucian Gevelegian: „Felicitări autoarei, îndrăgitei doamne Floare Candea Floare! Am fost plăcut surprins de lansarea inedită a acestei cărți pe care am îndrăgit-o imediat ce am lecturat câteva file”.

Filmarea în direct a evenimentului este o altă mărturie, drept pentru care mulțumim, Ioana Nistor și Maria Truță. De asemenea, mulțumiri se cuvin adresate pentru foto-album: prin Mircea Boran și Mircea Irimescu.

Și mai trebuie amintit un amănunt: culoarea alb dominantă a fost simbolul curățeniei de suflet, în tonul copertei și al freziilor alb-roz, cu tot cu somnul lor domol, de muză și crez poetic, ca un alter ego!

Salon cultural mozaic de primăvară nu s-a dezis: a fost o reuniune de suflet, Ziua Mondială a Poeziei, Ziua Fericirii în prime zile de primăvară. Au fost momente și monumente: „Clipe din pagini”, recitaluri lirice și muzicale, întâlnirea cu revistele decembrie-martie, o inedită lansare de carte, remember Maria Aiftincăi – toate concluzionând spre un demn și adevărat act de cultură!

 

 

a consemnat

Gabriela Adina Marco, doctor în istorie

Instantanee vizuale: Mircea Boran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *