◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Relatarea despre religie – știri imparțiale și precise, minte deschisă și respect

Majoritatea oamenilor la nivel global se identifică cu un grup religios. Religia le poate influența în mod semnificativ comportamentul și interacțiunile cu ceilalți, în mod conștient sau subconștient. Ca urmare, credința este o componentă necesară care trebuie luată în calcul de către jurnalişti. „Mulți oameni se bazează pe religie – așa cum se întâmplă și cu jurnalismul – pentru a ajuta la înțelegerea lumii. Așa cum jurnalismul acționează ca o lumină pentru oameni și îi ajută să ia decizii în cunoștință de cauză, oamenii apelează la religie pentru îndrumare și sens pentru anumite fenomene”, explică Ekpali Saint, reporter independent din Nigeria.

O înțelegere a religiei îi poate ajuta pe jurnaliști să identifice mai bine cum și de ce oamenii din diferite comunități se pot comporta în moduri distincte. „Amvonul este o platformă majoră pentru mobilizarea oamenilor”, adaugă Kamran Chaudhry, corespondent pentru UCA News din Pakistan, citat de ijnet.org.

Datorită nuanțelor profunde ale religiei, Saint încurajează jurnaliștii să-și păstreze mintea deschisă și să abordeze sursele cu respect:  „Jurnaliştii trebuie să fie întotdeauna gata să înveţe de la liderii şi autorităţile religioase şi apoi să caute clarificări de la aceştia, acolo unde este necesar, pentru a evita neînţelegerile şi chiar conflictele. În calitate de jurnaliști, datoria noastră este să oferim știri imparțiale și precise – nu să tragem concluzii definitive. Acest lucru este valabil și pentru acoperirea jurnalistică a religiei”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *