◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Reconstrucția Turciei post-cutremure va costa sute de miliarde de dolari și va dura decenii

Ministerul Finanțelor și Trezoreriei spune că reconstrucția după cutremurele din 6 februarie va costa economia Turciei 103,6 miliarde de dolari, ceea ce este egal cu o opteme din PIB-ul țării în 2021. Instituția a publicat primul raport oficial de daune legate de cutremurele gemene din 6 februarie. „Costul dezastrului secolului pentru țara noastră este de aproximativ 2 trilioane de lire turcești (103,6 miliarde de dolari), ceea ce corespunde cu aproximativ 9% din așteptările noastre de venit național pentru 2023 și arată că avem daune materiale și pierderi de aproximativ șase ori mai mari decât cutremurul din Marmara, din 1999”, a scris ministerul pe Twitter.

Potrivit raportuluicitat de BakanInsight, daunele de 1,6 trilioane de lire turcești au provenit din pierderi de clădiri, afaceri, fabrici, locuințe și utilaje distruse. Restul pagubelor sunt cauzate de plățile de asigurări, precum și de oprirea producției în zona cutremurului, care include unele dintre principalele centre industriale ale țării, inclusiv Adana, Gaziantep și Kahramanmaras.

Raportul a evidențiat situația sumbră a problemei locuințelor după cutremure devastatoare: „Numărul de locuințe din 11 provincii afectate de cutremur este de 5,6 milioane, iar ponderea acestuia în fondul total de locuințe din Turcia este de 14,05%”.

Până acum, se estimează că aproape 48.500 de oameni au fost uciși și milioane de persoane au rămas fără locuințe în cele 11 provincii din sud și sud-estul Turciei devastate de cutremurele din 6 februarie. În zona cutremurului, care a găzduit aproape 15 milioane de oameni, peste două milioane de oameni au migrat în orașele și orașele vestice, iar milioane de alții continuă să trăiască în aer liber în tabere de corturi și case prefabricate. Multe orașe întâmpină încă dificultăți cu apă curată, electricitate, alimente și încălzire.

Potrivit experților, efectele economice ale cutremurelor vor continua să afecteze regiunea pentru decenii. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *