◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Cărți din seria Nichita Stănescu 90/40. Nichita Stănescu. ORIZONTURI ȘI VIZIUNI. Antologie critică de Nicolae Băciuț

Această antologie nu este moșită, nu vine dintr-o premeditare, ci e o reacție spontană la nevoia de a pune la dispoziția celor interesați, „orizonturi și viziuni” nichitastănesciene, valorificând constanta preocupare a revistei Vatra veche față de posteritatea unei opere literare care și-a pus amprenta pe devenirea cuvântului care exprimă adevărul… poetic în patria limbii române.

În contextul ultimelor ediții ale Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, în anii în care acesta s-a ținut, revista Vatra veche a publicat Suplimente literare dedicate personalității și operei „poetului necuvintelor”.

Reconfigurarea tematică a unei părți din conținuturile acelor suplimente literare poate oferi o imagine mai coerentă a elanurilor poetice nichitastănesciene, de un mai mare impact între coperte de carte.

Celor interesați li se vor revela preocupările extinse ale interesului față de o operă literară, (re)descoperită de noile generații de cititori – elevi, profesori – dar și (re)evaluări critice detașate față de mode și modele, față de vectori de influență sau de impact, de circumstanțe literare.

Unor critici literari de notorietate și autoritate (Adrian Dinu Rachieru, A.I. Brumaru, George Anca, Ioan Mânăscurtă, Aliona Grati etc. ) li se alătură câțiva dascăli, cei care sunt cureaua de transmisie pentru întâlnirea cu opera lui Nichita Stănescu, unii dintre ei, deopotrivă, scriitori – poeți, prozatori, critici și istorici literari: Nicolae Suciu, Maria Daniela Pănăzan, Geta Truică, Aurora Stănescu, Mioara Kozak, Rozalia Truță, Niculina Chiper, Doina Bălțat etc., cărora le-am deschis paginile revistei, apreciind eforturile lor de cunoaștere prin analiză temeinică și cu instrumente profesioniste a unei opere literare, care să fie transmisă mai departe mai tinerilor iubitori de literatură.

Am inclus în sumar și autori care sunt prezențe de marcă în paginile revistei Vatra veche: Aurel Rău, Horia Bădescu, Adrian Popescu, Daniel Corbu, Veronica Pavel Lerner, Nicolae Suciu, Dumitru Hurubă, Livia Ciupercă, Constantin Stancu ș.a.

Au rămas nevalorificate numeroase alte contribuții găzduite de revista Vatra veche încă din primul său an de apariție (2009), și de suplimentele sale din ultimii ani.

Acestea vor constitui cuprinsul unui alt volum dedicat lui Nichita Stănescu, îmbogățind astfel opera de receptare critică a celui care a readus poezia română în orizonturile marii poezii a lumii.

Pentru mine a fost o șansă întâlnirea cu universul nichitastănescian, precum și cu tot ceea ce a însemnat antrenarea în susținerea și promovarea unei opere în destinul căreia am crezut de la prima întâlnire.

Prin Festivalul Internațional de Poezie „Nichita Stănescu” mi s-a oferit prilejul unor întâlniri admirabile cu mari personalități ale culturii naționale, cu locuri încărcate de duh nichitastănescian.

Lui Constantin Stere, cel care a dus de ani buni frumoasa povară a Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, în calitate de prim solist, discret și tenace, îi datorez o parte din cele mai frumoase pagini din viața mea pusă în slujba literaturii și a lui Nichita Stănescu.

Nu mă feresc și nu am niciun fel de reținere în a face o reverență față de gestul său de a mă antrena, cu arme și bagaje, într-un proiect cultural unic în viața culturală de la noi, reușind astfel, după puterile mele, să mențin interesul față de scrisul celui care ne dădea rețeta înțelegerii lui Eminescu și prin el a marilor valori literare: „Să ne împrietenim cu Eminescu sărutându-i versul,/ iar nu slăvindu-l de neînțeles”!

Nicolae Băciuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *