◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Sancțiunile europene împotriva Rusiei, „compensate” de țări terțe

Sancțiunile UE împotriva Rusiei sunt „ocolite în mod masiv” prin intermediul țărilor terțe, a arătat un studiu al Școlii de Management IÉSEG din Lille.

Nota de cercetare menționează „dovezi statistice că sancțiunile UE sunt ocolite în mod masiv” pentru așa-numitele „articole cu prioritate ridicată”, care sunt supuse restricțiilor UE la export și includ echipamente de fabricație și componente electrice cu potențiale aplicații militare, potrivit Euractiv.

Raportul a constatat că exporturile UE de astfel de articole către Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Kazahstan și alte țări „prietenoase cu Kremlinul” au crescut cu 2,979 miliarde de euro – sau 81,55% – în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, comparativ cu anul precedent.

În perioada până în septembrie anul trecut, exporturile UE de astfel de bunuri către Rusia au scăzut cu 3,231 miliarde EUR, sau 95,44%. Din acest punct de vedere, scăderea vânzărilor UE de tehnologie avansată și articole cu dublă utilizare către Moscova a fost considerată aproape în întregime compensată de o creștere bruscă a exporturilor acelorași mărfuri către țările din Asia de Vest și Centrală. Creșterea vânzărilor de astfel de bunuri a fost deosebit de pronunțată în Kârgâzstan, unde exporturile au crescut cu 1.682,47%. Creșteri puternice au fost observate și în Kazahstan (333,18%) și Turcia (72,45%). „Sporul acestor achiziții de către țări terțe este prea mare pentru a fi cauzat în întregime de o creștere a cererii locale, astfel încât se poate bănui că o mare parte a fost exportată ulterior în Rusia”, se arată în raport. Eric Dor, director de studii economice la IÉSEG și autorul studiului, a declarat că astfel de reexporturi alimentează probabil și mașina industrială de război a Rusiei. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *