◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Jurnalismul, protejat prin lege de procesele fără temei. Directiva împotriva SLAPP, aprobată cu o majoritate covârșitoare în Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârșitoare o lege care protejează jurnaliștii și susținătorii drepturilor omului de procedurile legale abuzive menite să înăbușe libertatea de exprimare, marcând sfârșitul unor eforturi de șase ani de elaborare și negocieri.

Directiva, aprobată în plen, stabilește un standard minim pentru protejarea mass-media și a organelor de supraveghere publică împotriva proceselor strategice împotriva participării publice (SLAPP) în întreaga UE. Potrivit Euractiv, textul final include dispoziții privind respingerea anticipată a cauzelor vădit nefondate, o definiție largă a ceea ce constituie un caz „transfrontalier” și prevede despăgubiri compensatorii pentru pârât. „Jurnalismul, activismul și alte tipuri de participare publică vor fi în sfârșit protejate de procese fără temei, costisitoare și consumatoare de timp”, a scris Flutura Kusari, pe platforma X.

 

Doi ani pentru aplicare în statele membre

Instituțiile UE au ajuns la un acord politic asupra directivei în luna noiembrie 2023.

„În ciuda divergențelor puternice dintre poziția Consiliului și a Parlamentului, am reușit să ne asigurăm că această directivă depășește simplele aspecte procedurale și reflectă în mod corespunzător impactul și contextul mai larg al acestor cazuri”, a declarat Tiemo Wölken raportorul Parlamentului.

Co-legislatorii UE au convenit asupra directivei pentru a aborda numărul tot mai mare de procese strategice împotriva participării publice (SLAPP) și pentru a proteja inculpații de litigiile nefondate și abuzive în chestiuni de interes public.

Directiva Anti-SLAPP este cunoscută în mod colocvial drept Legea Daphne, numită după jurnalista de investigație malteză Daphne Caruana Galizia, care a fost asasinată în 2017 și se confrunta cu peste 40 de astfel de procese la momentul morții sale.

Deși nu există date cuprinzătoare la nivelul UE cu privire la prevalența unor astfel de cazuri, în mare parte din cauza diferitelor definiții a ceea ce constituie un SLAPP, o cercetare a identificat Malta, Franța, Croația, Grecia și Slovenia ca având un număr notabil de astfel de procese.

Țările UE trebuie să pună în aplicare noua Directivă până în 2026. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *