◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Franța testează reintroducerea uniformelor școlare

Elevii de la patru școli din Béziers au introdus uniforma, despre care guvernul spune că ar putea fi extinsă la nivel național, dar care nu mai este obligatorie în școliule de stat din 1968, potrivit The Guardian. Măsura face parte dintr-un program pilot guvernamental de reducere a inegașității și îmbunătățire a comportamentului.

Aproximativ 92 de școli s-au înscris la experiment, a anunțat ministrul Educației, Nicole Belloubet: „Ceea ce ne-am dori să vedem este dacă purtarea unei uniforme poate crea liniște în sălile de clasă”.

Orașul și autoritatea locală de educație împart costul uniformelor. Robert Menard, primarul orașului Béziers, a spus că uniformele ar ajuta la combaterea agresiunii, dar

sindicatul profesorilor ,SE-Unsa, consideră că este „un răspuns superficial la o problemă fundamentală și că nu va ajuta în niciun fel la rezolvarea necazurilor și eșecurilor elevilor”. Inclusiv mulți părinți spun că banii ar fi mai bine cheltuiți în alte domenii ale învățământului public.

Pe de altă parte, o școală din Marsilia urma să participle la programul pilot, dar 66% dintre elevi au votat împotrivă, a informat AFP. Michel Tondellier, sociolog și lector la Universitatea Antilles, care a scris o carte pe tema uniformelor, a declarat: „Un copil sărac care poartă o uniformă rămâne un copil sărac. Îmbrăcămintea universală nu va eradica inegalitățile socio-economice, ci doar va atenua aspectele cele mai vizibile ale acestora”.

Uniformele au fost introduse pentru prima dată în școlile secundare din Franța de Napoleon Bonaparte, în 1802, care dorea să insufle mai multă disciplină în stil militar în sistemul de învățământ și au fost modelate după ținutele armatei. Nu au mai fost obligatorii în școlile de stat din Franța continentală din 1968. Dezbaterea asupra acestora a reapărut în 2003, când subiectul a fost pus în discuție de un fost ministru al Educației, dar planul a fost lipsit până acum de sprijinul guvernului.

Prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, fostă profesoară, și-a exprimat sprijinul pentru uniforme. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *