◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Adevărul pur și simplu
despre Ion I. Brătianu

Sunt onorată să scriu astăzi despre „Din stejar, stejar răsare”  a scriitorului Geo Călugăru, o carte document a timpului, care a adunat în paginile ei, prin bunăvoința autorului, opinii, considerații și  adevăruri din biografia și viața domnului Ion. I. Brătianu. O carte despre adevărul simplu,  despre „cel mai hulit dintre pămâneni”, omul care de-a lungul vieții a avut mereu curajul lucrurilor spuse și scrise. Veți descoperi  ecouri lăsate de trecerea prin viață și istorie a omului, scriitorului, politicianului Ion I. Brătianu, lăsate de personalități ale României, ca Fănuș Neagu, Ileana Vulpescu, Ion Dodu Bălan, Adrian Păunescu, Nicolae Rotaru, Paul Everac și lista continuă cu nume importante în lumea scrisului.

„Din stejar, stejar răsare” amestecă semne de admirație și respect scrise cu recenzii,  poeme dedicate, fotografii, satiră și pamflete, conturând portretul lui Ion I. Brătianu format din  imagini diferite ale personalității sale, aducând în luminile rampei, așa cum   declara Geni Duță, „o viață a contrastelor”, contrast pe care îl întâlnim și în alte descrieri ale personalităților vremii.

Este de admirat curajul lui Geo Călugăru de a scrie despre Ion I. Brătianu ca personalitate culturală și politică, aducând la lumină arma sa „sclipitoare, ascuțită pe cureaua socotelilor… nesocotite încă!”, aceea a cuvântului, alegând, în defavoarea tăcerii, să vorbească.

Geo Călugăru ne prezintă un Ion I. Brătianu care și-a pus amprenta pe evoluția istoriei României, care a avut mulți opozanți, dar care, cu abilitățile sale diplomatice, fără a răspunde la jigniri,  a convins cu discursul său public, impunând respect în rândul românilor.

Autorul nu omite la final, printr-o trecere rapidă, să ne prezinte un Ion I. Brătianu în versuri, într-un „Exercițiu de admirație”, trecând alături de Maria Niculescu prin „Istorii vechi” și oprind în loc „Clipa”, ca un omagiu adus omului aflat la vârsta spiritualității depline, oferind ca formă de respect „eternitatea”, călătorind în „nemurire”.

Scrierile lui Geo Călugăru despre personalitatea politică a lui Ion I. Brătianu au devenit în cartea „Din stejar, stejar răsare” lecții de viață pentru politicienii de astăzi, dovezi ale unui neam care a scris o pagină în istoria națională. Portretul personajului cărții este  conturat și de nostalgia fotografiilor din fonoteca personală, unde îl întâlnim alături de personalități culturale, diplomatice, istorice și politice, instantanee inedite în  fotografii de colecție, în care apar surprinse personalităţi importante în viaţă sau care ne-au părăsit, fotografii care ne spun foarte multe despre personalitatea lui Ion I. Brătianu. Imaginile creează profilul unui om care debordează de energie și emoții pozitive, care se simte stimulat de compania unor personalități, entuziast, om de acțiune, care spune mereu „da”.  Fotografiile cu Ion I. Brătianu au o însemnată valoare istorică, juridică și  științifică, în format alb-negru, surprind realități ce nu pot fi contestate, fiind realizate în perioade în care nimic nu prezicea că vor ajunge să aibă un impact istoric asupra românilor.

Postfața cărții este inedită, fiind un extras din creația literară personală, aducând în fața cititorilor portretul omului de cultură Ion I. Brătianu  care,  printre „Confesiuni nocturne” scrie „Istorie” :

„Se mișcă glia,

Sub munte

Țâșnesc scântei,

Focul s-a aprins…” versuri ce devin Testamentul autorului care trăiește într-o lume și un sistem bolnav.

Dacă volumul „Între zâmbet, premoniție și atitudine”, a autoarei Geni Duță, este o carte a contrastelor așa cum viața lui Ion I. Brătianu este o viață a contrastelor, cartea „Din stejar, stejar răsare” vine cu o concluzie clară, o viață politică și culturală  de excepție, în care contrastele sunt complementare, prin scrieri, fotografii și poezie, se completează reciproc și creează, asemeni unui tablou, o combinație de valori ale personalității lui Ion I. Brătianu.

„Din stejar, stejar răsare” va rămâne un manuscris despre viața și personalitatea lui Ion I. Brătianu, presărată cu bulgări de istorie și poezie!

 

                                                       Maria Petrescu / membru UZPR București

Un comentariu pentru “Adevărul pur și simplu
despre Ion I. Brătianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *