◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

28 februarie, Ziua Protecției Civile în România, sărbătorită și la Timișoara

Continuator al unor frumoase tradiții de cinstire a eroilor neamului românesc și al devotamentului celor ce veghează zi și noapte la siguranța și securitatea vieții noastre în toate ipostazele evoluției sale, într-un timp de profunde mișcări „revoluționare”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș a organizat pe platforma din fața sediului central o amplă manifestare cu parfum de primăvară și sărbătoare, la care au participat  oficialități din partea instituțiilor publice locale, ofițeri în rezervă și retragere, cadre active și desigur detașamentul de pompieri operativi, SMURD și pompieri voluntari. Cu acest prilej a fost deschisă  în aer liber și o „expoziție” a tehnicii de luptă și intervenție, dotări de excepție în ton cu cerințele europene.

Dincolo de această scurtă introducere, reamintim faptul că se împlinesc 91 de ani de la 28 februarie 1933, când Protecția Civilă a luat ființă ca instituție de sine stătătoare, prin Înaltul Decret Regal nr. 462 aprobat de Carol al ll-a, Regele României, ca urmare a necesității protejării vieții oamenilor și apărararea valorilor și bunurilor material-spirituale ale poporului în fața manifestărilor provocate de forțele naturii ori conflicte armate.

După mai multe transformări instituționale, un moment de importanță majoră l-a constituit fuzionarea Comandamentului Protecției Civile cu Corpul Pompierilor Militari, în decembrie 2004.

Gestionarea situațiilor de urgență implică profesionalism și viteză de reacție sub semnul solidarității umane, dar și o reală responsabilitate civică, socială, umanitară.

Evenimentul a fost evidențiat la nivelul municipiului Timișoara de un exercițiu de alarmare declanșat de „Miercurea sirenelor”, în care glasul sirenelor a răsunat pașnic pentru câteva clipe de suspans, peste imensitatea orașului. După care a urmat un deosebit moment de solemnitate religioasă și binecuvântare susținut de preoții Mihai Venter, Florin Avram și Andrei Chiriluc.

„Protecția Civilă ca instituție de utilitate publică, în slujba comunității, constituie și rămâne o componentă de referință a sistemului securității naționale, relevantă în activitatea de prevenire și reducere a riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației a bunurilor și mediului, împotriva efectelor negative în cazul   situațiilor de urgență (conflicte armate, cutremur, incendii, inundații etc) și evident a înlăturării urmărilor acestora, precum și în scopul asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate și protejării bunurilor”, așa cum a subliniat general de brigadă, ing. Vasile Lucian Mihoc, în deschiderea evenimentului. Au mai rostit alocuțiuni general de brigadă (r) Constantin Caraivan, subprefectul Ovidiu Drăgănescu, Viorel Coifan, consilier al președintelui C. J.Timiș, dr. Mihai Grecu, SMURD.

Complementar celebrării Zilei Protecției Civile, ISU Banat a organizat o serie de activități în perioada 26-28.02.2024 și continuă până în 28.02. 2024, între orele 10.oo  și 15.oo cu puncte de de informare preventivă, distribuire de pliante cu tematică de protecție civilă, expoziții statice, măsuri de acordare prim ajutor și activități de promovare a programului ,,Salvator din pasiune,” în următoarele localități: Timișoara, Piața Victoriei și Unirii, Făget, Parcul central, Buziaș, Parcarea Belini, Sânnicolaul Mare, platoul din fața Bisericii Ortodoxe, Deva, Parcul Anton Kratzer.

În încheiere, ispectorul șef al ISU „Banat”, general de brigadă Vasile Lucian Mihoc, a prezentat asistenței mesajul adresat de către general Dan Paul Iamandi, inspector general al IGSU București, a mulțumit tuturor persoanelor din structurile Protecției civile, pentru eforturile cotidiene în slujba comunității și a transmis sincere urări de sănătate, împliniri în viață și activitatea profesională și putere de muncă în folosul semenilor noștri.

 

Gânduri la ceas de sărbătoare

Chiar dacă simți cum se cutremură Planeta/ Și vezi cum fulgeră văzduhul atomice ninsori/ Și doar prin vis ne risipim speranța/ Să ne mândrim că împreună / Suntem părtașii acestei sărbători/ Și-n tot ce facem să știm a stăpâni urgia/ Și să renaștem mai puternici/ Din lupta cu marile dezastre/ Căci misiunea noastră este Omenia/ Și să-nfrățim pământul cu zările albastre!

 

Dumitru Buțoi/ UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *