◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Tehnologia de realitate extinsă cucerește teren în munca hibridă
de birou

Unele companii au prezentat realitatea virtuală și augmentată drept noua frontieră a muncii de birou, dar acest optimism nu s-a materializat. Dar tehnologia numită XR poate avea un rol de jucat la locul de muncă hibrid.

Pentru milioane de lucrători de birou forțați să se mute cu munca acasă din 2020 încoace, apelurile video au devenit o obișnuință zilnică. Realitatea extinsă – XR – a apărut în curând pentru a netezi dezavantajele videoconferințelor. Acest termen se referă la mai multe moduri diferite de a vizualiza mediile digitale. Cu realitatea augmentată, de exemplu, participanții folosesc lentile translucide care suprapun priveliști virtuale în lumea reală. Realitatea virtuală creează un spațiu digital complet închis, cu lentile și căști, care cufundă complet persoana într-o simulare. Potrivit unui studiu al companiei multinaționale de servicii profesionale PwC din 2022, citat de BBC, peste 500 de companii din SUA au declarat că fie au introdus VR în afacerile lor, fie că sunt în curs de a face acest lucru.

În mare, deși lucrătorii nu petrec toată ziua în fiecare zi în Metavers, mai multe companii de tehnologie XR cred că AR și VR își au utilitatea – și un potențial mare – într-o lume în care munca hibridă a fost standardizată și, mai mult ca niciodată, angajații și companiile caută o modalitate perfectă de a îmbina biroul și casa.

Una dintre cele mai frecvente utilizări actuale ale XR este pentru antrenament. Potrivit PwC, lucrătorii care au primit instruire folosind VR au învățat într-un sfert din timpul necesar celor instruiți într-o clasă tradițională și jumătate din timpul standard alocat unui curs online. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că studenții VR au fost mai încrezători în aplicarea abilităților pe care le-au învățat în căști. „Învățarea bazată pe simulare în VR oferă posibilitatea de a simți ca și cum ar fi avut o experiență semnificativă”, arată autorii studiului.

 

Întâlniri informale și structurate

Alte companii își valorifică potențialul de a îmbunătăți, de asemenea, experiența întâlnirii, în special pentru adunările mici în care toți participanții au nevoie de medii fără distragere. Cercetările arată potențialul: într-un studiu recent, derulat la International Journal of Human-Computer Studies, un grup care folosește Horizon Workrooms, o platformă de birou virtual Meta, a raportat că VR a fost utilă pentru întâlniri informale și structurate, precum și pentru brainstorming.

Scopul VR și AR este să încerce să reproducă interacțiunile personale, explică Christoph Fleischmann, fondatorul și CEO-ul firmei de birouri AR Arthur Technologies. Iar pentru gigantul bancar francez Société Generale, platforma Arthur le permite atât angajaților, cât și clienților să apară pe post de imagini animate la întâlniri, în jurul unui birou virtual de lux.

În general, experții susțin că XR poate fi mai ușor de stăpânit decât tehnologia apelurilor video sau a teleconferințelor, pentru că experiența este mult mai apropiată de modul în care oamenii interacționează în mod normal.

Companiile sunt conștiente că tehnologia nu este încă pregătită să înlocuiască definitiv platformele de videoconferință și mesagerie pentru comunicarea de la distanță, dar asta nu înseamnă că nu există potențialul pentru un impact și mai mare în viitor – de exemplu, în perioada imediat următoare, noi căști Apple Vision Pro pentru AVR vor fi disponibile pentru cumpărare. (redacția UZPR)

Foto: Brian Penny/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *