◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Șase state balcanice vor instala o expoziție comună despre Holocaustul din Iugoslavia, la Memorialul Auschwitz-Birkenau

Șase state care au făcut parte din fosta Iugoslavie vor restaura o expoziție comună la Memorialul Auschwitz. După ani de dezacorduri, Bosnia, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Slovenia își vor renova fostul pavilion comun de la Memorialul și Muzeul Auschwitz-Birkenau și vor instala o expoziție comună despre Holocaustul din Iugoslavia.

Potrivit BalkanInsight, UNESCO, a anunțat că aceste șase foste republici iugoslave au convenit să renoveze Blocul 17 al Memorialului și Muzeului Auschwitz-Birkenau, un fost spațiu expozițional comun care a rămas gol de mulți ani, deoarece cele șase țări nu au putut fi de acord asupra modului în care evenimentele Holocaustului din Iugoslavia ar trebui să fie reprezentate. Acordul a fost încheiat după 14 ani de negocieri, iar directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a spus că „umple un gol, o absență a memoriei chiar în locul unde s-au desfășurat aceste orori”.

Aproximativ 20.000 de oameni din Iugoslavia ocupată de naziști au fost trimiși în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, majoritatea evrei, dar și romi.

La mijlocul anilor 1960, în Blocul 17 al Muzeului de Stat Auschwitz-Birkenau din Oswiecim a fost deschisă o expoziție națională iugoslavă. Expoziția a fost actualizată ultima dată la sfârșitul anilor 1980, chiar înainte de destrămarea Iugoslaviei.

Comemorarea evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial a devenit o problemă controversată între republicile sale succesoare, care adesea au interpretat istoria diferit, în scopuri politice contemporane. Acest lucru a însemnat că nu a mai existat o cooperare în legătură cu expoziția de la Auschwitz, iar pavilionul iugoslav a fost în cele din urmă închis, în 2009. Ministerul sârb al Culturii menționează că acordul „preconizează finanțarea în comun a renovării și conservării primului etaj al Blocului 17 și a sălilor și structurilor comune pe care fostele republici iugoslave le împart cu Austria”.

Acordul mai prevede „finanțarea în comun a costurilor implementării unei expoziții permanente comune la locul de comemorare a victimelor de pe teritoriul fostei Iugoslavii în lagărul de concentrare și lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau”.

Directorul general al Fundației Auschwitz-Birkenau, Wojciech Soczewica, a declarat că acordul este „un semn clar” că guvernele celor șase state  foste iugoslave „sunt dispuse să contribuie la memorie și la responsabilitatea noastră față de generațiile viitoare”. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *