◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

In memoriam. Gheorghe Ciul – o viață dedicată ziarului „Unirea”

S-a născut la 1 ianuarie 1946, în orașul Ineu, județul Arad, într-o familie de țărani patrioți. Școala primară și liceul le face la Ineu, astfel că în anul 1964 absolvă Școala medie mixtă. În toamna anului 1964 dă examen și este admis la Facultatea de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1969, cu teza de licență „Ștefan Cicio Pop și mișcarea națională română din Ungaria și Transilvania”, notată cu notă maximă.

După absolvirea facultății este repartizat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, de unde s-a transferat apoi (prin căsătorie) la Muzeul Mixt Sebeș și face un stadiu de muzeograf timp de un an. Din anul 1971 pășește în redacția ziarului „Unirea”, unde a făcut o prestigioasă carieră timp de aproape 50 de ani, trecând prin toate ierarhiile gazetăriei, de la redactor, redactor principal, șef de secție, secretar general de redacție. Din anul 1992, timp de 20 de ani, până în 2012, a îndeplinit funcțiile de director și președinte fondator al ziarului „Unirea” și al Companiei „Unirea Pres” din Alba Iulia. În perioada 2012-2020 a îndeplinit funcția de director editorial la ziarului.

În perioada 1974-1975 a absolvit și Facultatea de Ziaristică din București, curs la zi post-universitar, cu teza „Inițiativa în presa locală”.

Ca director general, Gheorghe Ciul, alături de echipa de redactori și de administratori, a avut o contribuție determinantă în dezvoltarea trustului de presă, începând de la privatizarea ziarului, construirea unui sediu nou pentru „Imprimeriile Unirea Pres” și în dotarea acesteia cu două rotative offset, cele mai moderne și primele de acest gen din județul Alba. Totodată, a reușit să asigure ziarului „Unirea” o tot mai mare audiență, devenind astfel cotidianul cu cel mai mare tiraj din Transilvania.

În anul 2012, a publicat cartea „Prima pagină”, o selecție de editoriale apărute în ziarul „Unirea” între anii 2002-2012. În anul 2013 a finalizat lucrarea monografică despre ziarul „Unirea”, intitulată „O istorie scrisă și trăită”. De asemenea, în 2017 publică volumul „Naţional vs Global”, iar în 2018 volumul „Drumuri spre Centenar”, apărute la Editura „Unirea”. În cele cinci decenii de activitate jurnalistică a publicat mii de articole, interviuri, comentarii, știri, note, documentare, fiind preocupat mereu de viața și soarta românilor de pretutindeni.

În anul 2019, a fost ales în funcția de președinte al UZPR Alba Iulia.

 

„Iubirea vieții mele”

„Ziarul «Unirea» avea să-mi marcheze definitiv cariera și viața, căci tot ce am avut mai bun în mine am închinat acestui ziar ca pe o robie liber consimțită. Acum când scriu aceste rânduri, la început de an 2013, se împlinesc 42 de ani de când m-am dedicat total ziarului «Unirea» și gazetăriei, o activitate care m-a pasionat, m-a acaparat exclusiv și exclusivist, aici, la «Unirea», casa mea de toate zilele și nopțile, care m-a confiscat și mi-a stors toată energia. Aceasta a fost cheia ușii de acces spre marea și adevărata performanță la «Unirea», din care am reușit să fac împreună cu echipa mea de redactori și administratori, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Transilvania, ca președinte și director general al companiei Unirea Pres SRL, timp de 20 de ani. Atuurile mele în această nobilă, grea misiune și meserie nu au fost poezia și efuziunile lirice, ci acțiunea, pragmatismul, munca încordată, fermitatea și mai ales curajul luării unor decizii la momentul potrivit, adică atunci când trenul trece prin gara vieții.

Îmi place să cred că deși am fost un om aspru, dinamic, tenace, mustind de vitalitate și trăire pașnică, am fost corect și mai ales bun la suflet, așa cum sunt toți moții crișeni și cei din zona Ineului în special de pe Valea Crișului Alb, din Țara Zarandului, adevărat Pantheon al neamului…”.

(Fragment din cartea autobiografică „O istorie scrisă și trăită” – Editura „Unirea” 2013)

 

În 11 octombrie 2023 s-au împlinit 3 ani de la stingerea fulgerătoare din viață a lui Gheorghe Ciul, fost director general și membru fondator al trustului „Unirea Pres”, care editează ziarul „Unirea”. Avea 74 de ani, era încă în putere și mai avea multe de spus cititorilor ziarului…

Încă o dată, Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace pe Gheorghe Ciul!

 

Tinu MATEȘ, ziarul „Unirea”

(Revista UZP, nr. 32/2023)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *