◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.11.2024

Gheorghe Ștefan – lansare
de carte, la Brăila, de Ziua Mondială a Educației

În cadrul Hub-ului cultural „Etnoliteratura”, de Ziua Mondială a Educației, a avut loc lansarea romanului „Regele zahărului”, editura Vatra Veche, Târgu Mureș, 2024, autor Ștefan Gheorghe (Gigi Ștefan), la Muzeul Brăilei „Carol I”, Colecțiile Etnografice/Casa Alexiu.

Un eveniment cultural de excepție, moderat cu multă pricepere de către dr. Brîndușa Ilie, muzeograf – Serviciul Cercetare. Documentare. Valorificare.

Un eveniment special, inedit, prin lansarea unui roman-document, un roman-fluviu, un roman-existențial cu și despre armeni, despre modul lor de viață, despre lupta pentru supraviețuire a acestora, despre puterea de a renaște și de a dăinui! 

Scriitoarea Doina Focșa din Brăila, membră UZPR a vorbit despre concepția grafică (a copertelor), care aparține autorului, și despre faptul că volumul începe cu un motto plin de semnificații: „Întotdeauna să nu ne gândim la ce nu avem, ci la ce avem”. Prefața e  scrisă de Isadora Rodica Lungan, prietena autorului, cu care, acesta afirmă că  “are multe în comun”.

L-au suținut, de asemenea, pe autor: Mioara Baciu, poetă, jurnalistă, și Marius Chiru, prozator, ambii din Galați. Invitat special a fost Vartan Kevork, reprezentant al comunității armene, Brăila. Florin Lazăr, profesor, Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila a suținut un îndelung aplaudat microrecital de muzică folk, care a amintit de inegalabila muzică a Cenaclului Flacăra.

Jurnalista Doina Focșa, absolvent al Universității de Stat din Chișinău, domiciliată  în Brăila, în intervenția sa, a precizat că este impresionată de faptul că romanul începe cu o rugăciune, autorul cerând bunului Dumnezeu să-i păzească lucrarea ,,de orice insuflare a răului, de vrăjmașii văzuți și nevăzuți”.

Totodată, a dezvăluit că volumul conține 11 capitole și se încheie cu un epilog de aproape cinci pagini, trezind interesul cititorului încă de la primele pagini, “deosebindu-se net de alte cărți” .

Încă de la începutul volumului, autorul ne introduce în istoria Armeniei, îmbinând evenimentele/datele istorice, cu emoționante pagini dedicate Regelui Zahărului.

Personajul principal al romanului, în jurul căruia se desfășoară acțiunea, Harutiun Fringhian este un mare industriaș, dar și un mare filantrop, care a existat în realitate și de-a lungul anilor a finanțat spitale, şcoli, cămine de bătrâni și care, a lăsat, prin testament, averea sa, multor instituții din patria sa adoptivă, România, însă, din păcate, totul a rămas pe hârtie. Comuniștii i-au confiscat averea și au folosit-o, în alte scopuri, numai filantropice, nu.

Iată ce mai aflăm despre personajele și evenimentele, întâmplările din roman, din abundența informațională oferită de către jurnalista Doina Focșa:

Harutiun Fringhian (prenume care s-ar traduce ,,Înviere”), a văzut lumina zilei în 1873, într-o familie de negustori bogați și cărturari, era atașat de mama sa, dar și de bunica (de la care a învățat rapsodii vechi musulmane) și creștea ,,vânjos ca taică-su și frumos ca maică-sa”. Și pentru că ursitoarele i-au prezis că va fi rege (melic), chiar a devenit rege. Rege al zahărului.

Despre cum a devenit rege, ce a presupus și ce urmări a avut aceasta, veți lua la cunoștință lecturând romanul, în care veți descoperi și episoade de iubire, pagini de istorie armeană, incluzând și genocidul, care a lăsat serioase urme în existența și evoluția poporului armean.

Veți afla despre meșteșugurile, îndeletnicirile armenilor, abilitatea și dibăcia acestora, iscusința femeilor în ale brodatului, în cusutul pe pânză de mătase, veți cunoaște meseriile practicate de către bărbăți (argintari, cafegii, plăcintari renumiți), abilitățile femeilor de a realiza covoare cu noduri (covoarele din Erzurum), cunoscute în toată lumea.

Scriitoarea Doina Focșa a amintit, de asemenea, că, despre generozitatea lui Harutiun Fringhian a scris și publicistul Simion Tavutian, tot de origine armeană.

 

Prozatorul Marius Chiru din Galați a rostit o emoționantă alocuțiune despre autor (despre modestia acestuia, despre prietenia care îi leagă) și opera sa (profunzimea, acuratețea, calitatea de carte-document a romanului lansat).

Recomandăm citirea romanului, având în vedere faptul că, Harutiun Fringhian se înscrie în rândul unor mari personalități, de origine armeană, cum ar fi Spiru Haret, Ana Aslan, Gheorghe Asachi.

Romanul cuprinde povestiri, evenimente cu caracter istoric, religios, de pe timpul lui Iisus Hristos, până în zilele noastre, motiv pentru care, va suscita interesul cititorului.

Doina Focșa conchide că autorul a muncit foarte mult la realizarea aceastei cărți-document, cărți-studiu, care abundă nume proprii, toponime, istorie, evenimente, întâmplări, suferințe, realizări din viața poporului armean și veți afla de ce armenii erau considerați mai întreprinzători decât turcii și mai cinstiți decât grecii și evreii, veți afla despre faptul că bărbații armeni semănau la chip cu grecii și veți înțelege în ce constau farmecele orientale ale femeilor.

Iată suficiente motive/argumente pentru a recomanda citirea romanului ,,Regele zahărului” al lui Gheorghe Ștefan (,,de-o seamă cu Televiziunea română”), care a trăit 5 ani la Isaccea, 59 ani la Galați și de 4 ani locuiește în Brăila. Autor care se autocaracterizează ,,oleacă naționalist, oleacă autodidact, oleacă sculptor în lemn, oleacă colecționar de antichităti, oleacă bibliofil și olecuță … scriitor”, s-a încumetat să facă cercetare/documentare asiduă, să lase moștenire file de istorie armeană!

         Mioara Baciu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *