◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

O statuie pentru eternitate! Ziaristul Radu Macovei (1943-2020)

În amintirea ziaristului de excepţie Radu Macovei (1 martie 1943 – 24 septembrie 2020), Filiala Galați a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a luat inițiativa de a ridica un bust celui care a rămas pentru gălățeni, și nu numai, un model de profesionalism, un neîntrecut manager de cotidian, un aristocrat cu rădăcini adânc înfipte în istoria Moldovei, „un apostol al culturii și al presei de la Dunărea de Jos”, cum l-a văzut Arhiereul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Maestrul Radu Macovei este, întâi de toate, ctitorul primului cotidian din România postdecembristă, ziarul „Viața liberă”; este fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Filialei Galați – UZPR. Este între puținii slujitori ai cuvântului scris cu distincțiile: „Crucea Patriarhală”, „Vrednicia andreieană” și Ordinul Ziariștilor, clasa I-aur.

Gestul de a ridica o Statuie întru eternitate celui care a slujit urbea gălățeană ca ziarist de cultură aproape jumătate de veac a venit firesc și din convingerea că am învățat să facem presă de cotidian, în preajma unui profesionist cu chip de erou. Statuia noastră a cunoscut prigoana, în vremea vechiului regim fiind alungat din ziar (1976), fiindcă avea „origini nesănătoase”. Purta pe umeri povara vieții tatălui său, Gh. Macovei, care, ca ofițer combatant în al doilea Război Mondial, a fost în slujba Regelui; apoi, a fost luat prizonier doi ani și jumătate în Siberia și, drept răsplată, dat afară din Armată și din postul de profesor la Universitatea din Iași, în vremea epurării ateiste.

Readus în redacție, după aproape doi ani, evenimentele din primăvara acelui decembrie sângeros și jertfelnic l-au surprins pe ziaristul Radu Macovei în redacția vechiului cotidian gălățean, unde, în amiaza zilei de 22 decembrie 1989, a adunat o mână de ziariști și a scos la lumină primul cotidian din România liberă, prezentat la Televiziunea Română în 23 decembrie 1989, de către actorul gălățean Vlad Vasiliu…

Omul de cultură și de suflet  Radu Macovei  este pentru generații întregi de ziariști, din Galați și din țară, pildă de curaj, de demnitate și verticalitate, fără de care „Viața liberă” nu s-ar fi născut și nu ar fi avut nici suflu, nici viață…

Propunerea realizării bustului a venit de la regretatul coleg de breaslă Grigore Lazarovici, care s-a alăturat redacției din ceruri, în toamna lui 10 noiembrie 2021. Financiar, proiectul a fost susținut de Fundația „Celibidache” – București, prin fiul marelui dirijor Sergiu Celibidache. Facem mențiunea că, pe linie maternă, jurnalistul Radu Macovei este nepotul dirijorului Sergiu Celibidache, supranumit, „filosoful cu baghetă”. Este născut în ținutul Romanului, școlit la Iași și „călit” la focul activității de jurnalist, la Dunărea de bază – Galați.

Bustul este realizat din bronz (cu dimensiunile de 70/50/35-40cm) și exprimă, cu multă acuratețe, trăsăturile fizice și sufletești ale modelului inițial, Omul Radu Macovei. Lucrarea poartă amprenta doamnei Ana Maria Negară, brăileancă (n. 9 august 1984), sculptor, doctor în Arte Vizuale, la Universitatea de Arte „George Enescu” – Iași, 2014. 

Adăugăm că Ana Maria Negară este deținătoarea unui palmares impresionant în premii, dar și în lucrări de sculptură remarcabile, devenite monumente de for public în toate colțurile lumii; din Brăila natală, la Iași, Tg. Jiu și Galați, continuând cu Venice-Italia, Jeddah, Arabia-Saudită, New Hampshire-U.S.A., Ma`lot-Israel, Aswan-Egipt Doha-Qatar, Paphos-Cipru, până la Teheran-Iran și în alte părți ale lumii.

Bustul ziaristului Radu Macovei va fi așezat în fața redacției „Viața liberă”, acolo unde a slujit, cu acordul și sprijinul nemijlocit al actualului proprietar al Trustului de Presă „Dunărea de Jos”, domnul Marian Băilă, care a realizat soclul din beton și placate cu marmoră de Babadag, cu dimensiunile în plan de 50x70cm şi înălţimea de 1,40 metri. Arhitectul însărcinat cu studiile tehnice și artistice este gălățeanul Paul Stan.

Adăugăm că, din start, am avut sprijinul primarului Ionuț Pucheanu, iar în prezent, Filiala gălățeană a UZPR face demersuri pentru obținerea aprobărilor de amenajare.

În speranța că dezvelirea Statuii se va concretiza în scurt timp, reținem, în încheiere, crezul Maestrului Radu Macovei, crez pe care l-a scris și în inimile discipolilor săi… „Cine se întreabă cum de am rezistat, cum de am ajuns în topul celor mai puternice cotidiane din țară, cum de nu ne-au luat locul alții, trebuie să facă apel la acest legământ. Legământul de a transforma cuvântul nu în armă, ci în piatră de temelie pentru o cetate de apărare a drepturilor omului, de a-i pune în valoare ființa, speranțele, crezul…” (Radu Macovei, Cazul „Viața liberă”, 3 iulie 1996)

Veșnică amintire, Maestre!

Maria Stanciu

(Revista UZP, nr. 26/2022)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *