◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Fața jurnalismului în 2022: tehnologie, versatilitate, viteză

De câțiva ani, se tot spune că „jurnalismul a murit”, pe măsură ce circulația printului și numărul publicațiilor scade în general. Dar asta nu este întreaga poveste. Jurnalismul se schimbă și încă rapid, rămânând o opțiune viabilă de carieră.
Jurnalismul în 2022 este marcat de tehnologie. Asta poate reprezenta un avantaj pentru persoanele care au interese diverse. Potrivit raportului Muck Rack despre starea jurnalismului în 2022, reporterii acoperă în prezent mai multe domenii decât în 2021. Cu o medie de patru teme mari ritmuri per reporter, jurnalismul modern este o opțiune excelentă pentru oamenii care pot relata pe teme diferite. De asemenea, raportul menționează importanța rețelelor sociale, jurnaliştii fiind adevărați campioni ai postărilor ca modalitate de a urmări reacțiile din jurul muncii lor și pentru a interacționa cu cititorii. Cu actualizări în timp real, știri de ultimă oră și multe altele, aceste rețele pot fi un instrument valoros de cercetare pentru jurnaliști. Unii folosesc platformele pentru a găsi surse și pentru a-și construi propriul public, în timp ce alții le folosesc pur și simplu pentru a ține evidența a ceea ce se întâmplă și la ce ar trebui să acorde atenție, notează news.elearninginside.com.
Pe de altă parte, jurnalismul în 2022 implică și ceea ce a implicat dintotdeauna: scris și citit mult.
Deși tinerii care intră în această profesie se așteaptă să scrie mult, unii nu sunt pregătiți pentru… cât de mult. De pildă, un reporter care acoperă un discurs trebuie să fie pregătit să ia citate în timpul discursului și apoi să găsească o modalitate interesantă de a relata despre tema abordată de vorbitor. De asemenea, pe măsură ce jurnalismul se mută tot mai mult în mediul virtual, jurnaliştii trebuie să fie mai flexibili cu privire la mediile din care își adună materialele. Unii jurnaliști produc exclusiv povești pentru publicațiile online, dar majoritatea încă își partajează poveștile online și în edițiile print. În plus, unii scriu buletine informative, transmit pe podcasturi sau împărtăşesc poveşti în alte formate. Pe măsură ce domeniul progresează și diferite medii devin populare, această flexibilitate va deveni tot mai importantă. De aceea, se recomandă ca noii jurnaliști să acorde prioritate unui portofoliu divers și să lucreze la propriile proiecte pentru a-și dezvolta capacitatea de a lucra în diferite tipuri de medii de răspândire a informației.
Majoritatea jurnaliştilor se dovedesc încă optimişti cu privire la starea profesiei lor. Este o carieră interesantă, cu ritm rapid, care este grozavă pentru oamenii cărora le place să comunice cu ceilalți, să scrie și să aducă știrile oamenilor care au nevoie de ele. În ansamblu, reușita în jurnalismul anului 2022 și mai departe ține de pregătirea pentru pentru termene strânse, urmărirea surselor și schimbarea între sarcini și mediile de comunicare ale prezentului. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *